Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 119913

Iäkäs omaishoitaja sai turvapaikanhakijan avukseen Rovaniemellä – "Tällaista apua en olisi muualta saanut"

$
0
0

Vanhassa omakotitalossa Rovaniemellä asuva 75-vuotias Pasi Mikkola kertoo kysyneensä apua monesta paikasta kunnes vuosi sitten keksi soittaa SPR :n pyörittämään vastaanottokeskukseen. Toimettomuuteen tylsistynyt Thair Karan näki ilmoituksen palkatonta ja päivittäistä apua tarvitsevista sisaruksista ja päätti saman tien ilmoittautua.

– Kun oma kunto ei ainakaan parane, niin juuri nämä nostot ja siirrot tuottavat omat vaikeutensa, samoin lumityöt. Joskus teemme yhdessä ruokaakin täällä, Mikkola kertoo tarvitsemastaan avusta. Hän on toiminut 20 vuotta CP-vammaisen ja nyt liikuntakyvyttömän Eeva-siskonsa omaishoitajana.

Thair nostaa Eevan tottuneesti pyörätuolista päivälevolle sänkyyn, ottaa tohvelit jalasta ja peittelee. Mikkola mainitsee, että irakilaismiehen voimat riittävät nostamaan Eevan autoonkin. Kolmikko käykin muutaman kerran viikossa ostoskeskuksessa ja kahvilassa.

Pasi Mikkola on toiminut siskonsa omaishoitajana 20 vuotta.
Pasi Mikkola on toiminut siskonsa omaishoitajana 20 vuotta.Antti Mikkola / Yle

– Tällaista apua jota vastaanottokeskuksesta sain, tuskin olisin mistään muualta saanut, eläkeläismies toteaa. Kaupungin kotipalvelusta käydään aamulla ja illalla auttamassa Eeva Mikkolaa parinkymmenen minuutin ajan pukeutumisessa, pesuissa ja yöpuulle valmistautumisessa. Muuna aikana apuna on Thair.

Unettomia öitä Pöykkölässä

Entinen hotellinjohtaja näki uransa aikana maailmaa, tapasi irakilaisiakin. Merkittävää eroa Pasi Mikkola ei itsensä ja vuolaasti kehumansa bagdadilaismiehen väliltä löydä.

– Ei minun mielestäni eroja ole kovin paljon. Heillehän perhe on tärkeä, mutta niin se on ollut meilläkin tässä talossa. Hänellä on vaimo ja kolmevuotias poika, jota hän ei ole nähnyt vuoteen ja seitsemään kuukauteen, Mikkola kertoo myötätuntoisesti.

Yousef-poika on oppinut puhumaan sen jälkeen kun isä pakeni Bagdadista Turkkiin, meren yli Kreikkaan ja aina Suomeen asti. Pojan ensimmäiset sanat isä kuuli Skypessä.

Pasi tietää, että joskus en pysty nukkumaan kahteen päivään. Thair Karan, turvapaikanhakija

Ikävä ja huoli Bagdadissa piileskelevästä ja peloissaan itkevästä vaimosta ja pojasta koettelee sietokykyä.

– Pasi tietää, että joskus en ole nukkunut kahteen päivään. Olen vain miettinyt vaimoani, poikaani ja tätä omaa tilannettani, Thair Karan kertoo. Hän näyttää kännykästä kuvaa, jossa pieni poika hymyilee Rovaniemeltä ostetussa Batman-paidassa.

Ahdistus helpottaa hetkeksi Mikkoloilla siivotessa ja lumitöitä tehdessä.

– Vastaanottokeskuksessa ei ole muuta tekemistä kuin ajatella, toteaa uupuneen oloinen perheenisä.

Irakilainen turvapaikanhakija auttaa liikuntakyvytöntä Eeva Mikkolaa Rovaniemellä.
Eeva Mikkolaa auttava Thair Karan kertoo tottuneensa jo Bagdadissa auttamaan yksinasuvia vanhuksia.Antti Mikkola / Yle

Yhdysvaltain armeijakin pyytää turvapaikkaa

Vastaanottokeskuksessa ovat kuitenkin kämppikset, kohtalotoverit joiden kanssa tehdään ruokaa ja kesällä kalastetaan. Heitä Pasikin on tavannut ja kuljettanut autollaan kun autokyytiä on tarvittu. Thair on jakanut huoneensa Pöykkölässä kahden muun turvapaikanhakijan kanssa puolentoista vuoden ajan. Kaikki odottavat ja toivovat, että Maahanmuuttovirasto antaisi heidän jäädä. Tiedätkö miten uupunut olen, Thair kysyy toistuvasti.

Irakilaismies kertoo sieppauksesta, tappouhkauksesta ja kohti ammutusta luodista. Jihadistien vaino alkoi veljen työskennellessä tulkkina amerikkalaisjoukoille. Yhdysvaltain asevoimat vetoaakin Suomen viranomaisille osoitetussa kirjeessä turvapaikan puolesta. Thairin veli on saamassa Yhdysvaltain kansalaisuuden ja Thairin mukaan hänelläkin saattaisi olla mahdollisuus samaan, mutta vain jos hän olisi nyt Irakissa.

Uskovatko he minua vasta, kun joku perheenjäsenistäni tapetaan ? Thair Karan, turvapaikanhakija

Bagdadilaisella poliisilaitoksella kirjatut dokumentit Mikkoloiden lipaston päällä kertovat asemiesten uhkailleen vaimoa ja kyselleen Thairin perään hänen lähtönsä jälkeen. Maahanmuuttovirasto antoi lokakuussa kielteisen päätöksen, eikä Thair Karan voi ymmärtää miksi.

– Mitä Maahanmuuttovirasto vielä haluaa ? Odottavatko he, että joku perheenjäsenistäni kuolee ennen kuin he uskovat minua ?

Muuttaako hallinto-oikeuteen tehty valitus tilanteen, sitä jännitetään myös Mikkoloilla. Pasi Mikkola on hänkin kirjoittanut vetoomuskirjeen Thairin puolesta. Jos irakilaismies joutuu lähtemään Rovaniemeltä, iäkkäät sisarukset menettävät avun ja ystävän. Thair Karan on varma, että hän menettää kaiken - henkensä, jos joutuu palaamaan Irakiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 119913

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>