Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 118251

"Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pelkillä postikuluilla saa tuotteen"– Yle tilasi ja testasi viisi halpatuotetta Kiinasta

$
0
0

Suomalaisten into Kiinasta ostettavia halpatuotteita kohtaan ei ole hiipumassa. Vuonna 2016 suomalaiset tilasivat 11 miljoonaa kirjelähetystä. Viime vuonna määrä oli jo 15 miljoonaa ja määrään ei ole laskettu mukaan pakettilähetyksiä. Yle tarkkaili Facebookin Kiinakauppa-ryhmien kautta alkuvuonna, mitä suomalaiset tilaavat Kiinasta ja osti kuluttajien tilaamia tuotteita myös toimitukseen.

Ostoskoriin päätyi viisi eri tuotetta: suositun suomalaisen kenkäsuunnittelijan kenkien piraattikopiot, kasvonaamio, hampaiden oikaisuun ja valkaisuun tarkoitettu muotti, ihohuokosia puhdistava imuri sekä lävistyssetti, jolla voi itse tehdä lävistyksiä.

Yle tilasi tuotteet 29.1.2018 kiinalaisesta verkkokaupasta. Paketit ja kuplamuoviin pakatut kirjeet saapuivat Suomeen alle kuukaudessa, kengät pikalähetyksenä kotiovelle asti reilussa viikossa.

Vaikka kiinakaupoista puhutaan yleisnimityksenä, saapui kaksi tuotteista Laosista ja Taiwanista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei voi suorittaa tuotevalvontaa EU-maiden ulkomailta tuleville tuotteille. Virasto pystyy kuitenkin valistamaan ja ohjeistamaan ihmisiä tuotteiden mahdollisista vaaroista. Yle esitteli osan tuotteista Tukesin Kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla Anttilalle ja kyseisen alan ammattilaisille.

Kasvonaamio

Ylen tilaama kasvonaamio näyttää vastaavanlaiselta kuin mitä myös suomalaisista verkkokaupoista voi ostaa. Toimittaja ei huomaa eroavaisuutta kaupasta ostettaviin versioihin nähden.

EU-lainsäädännön mukaan kosmetiikkapakkauksessa täytyy olla ainesosaluettelo, säilyvyys ja käyttöohjeet. Tästä pakkauksesta löytyvät tuote- ja aineosaselosteet englanniksi. Aivan puhtain paperein tuote ei kuitenkaan läpäise Suomen lainsäädännön vaatimuksia, sillä valmistajan tiedot puuttuvat.

– Aivan varmaksi ei uskalla sanoa, että pitääkö ainesosamäärittely paikkaansa, Anttila toteaa.

Huhtikuussa Los Angelesin poliisilaitos takavarikoi 700 000 dollarin arvosta väärennettyjä meikkejä. Testeissä meikeistä löytyi bakteereja, ihmisen virtsaa ja eläimen ulostetta.

Piraattimeikkituotteiden pakkauksia on vaikea erottaa aidoista. Hinnasta voi kuitenkin päätellä, ovatko tuotteet väärennettyjä vai aitoja. Myös Suomen Tullin haaviin jää paljon kosmetiikkaväärennöksiä.

Myös Ylen MOT-ohjelma perehtyi Kiinasta tilattuihin meikkeihin huhtikuussa, ja tullilaboratorion testissä yhdestä tuotteesta löytyi muun muassa lyijyä..

Vaasalainen kosmetologi Sinikka Lähdemäki ei uskaltaisi laittaa voidetta kasvoilleen. Häntä epäilyttää erityisesti tuotteen edullinen hinta.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pelkillä postikuluilla saa tuotteen, Lähdemäki toteaa.

Lähdemäen mukaan hoitavien kasvonaamioiden hinta muodostuu hoitavista aineista. Mikäli tuotetta aikoo käyttää, suosittelee Lähdemäki kokeilemaan sitä ensin kädelle. Tukesin Marilla Anttilan, kuten Lähdemäenkään mukaan tämä ei kuitenkaan takaa, että tuotteesta ei koituisi allergisia oireita tai haittaa kasvoille levitettäessä.

– Halpaa ja hyvää ei ole, Lähdemäki toteaa.

Lävistyssetti

Sosiaalisessa mediassa suurta keskustelua on herättänyt tatuointineulojen ja lävistystarvikkeiden tilaaminen. Kuinka turvallista lävistyksien tekeminen kotona on? Miten huolehtia hygieniasta?

Ylen postikuluineen kuusi euroa maksavasta pakkauksesta löytyy muun muassa kumihanskat, lävistyspihdit ja monenlaisia steriilisti pakattuja lävistysneuloja sekä pieni pussi lävistyskoruja. Anttila tarkastelee tuotetta ja huomaa puutteita.

Suuri puute on, ettei pakkauksesta löydy minkäänlaisia käyttöohjeita tai kirjallista materiaalia. Täten muun muassa valmistaja ja lävistysneulojen materiaali jää mysteeriksi.

– Lävistysten tekemisessä kyllä luottaisin ammattilaiseen. Kun ihon pinta rikotaan, niin siinä on aina se bakteerien siirtymismahdollisuus verenkiertoon, Anttila toteaa.

Anttila pohtii myös ovatko korut EU-lainsäädännön täyttämiä, eli sisältävätkö ne nikkeliä.

– Koruissa ei EU-lainsäädännön mukaan sallita nikkeliä, lyijyä tai kadmiumia. Näistä ei voi tietää ihan näin pakkauksen perusteella, että sisältävätkö vaiko ei.

Mikäli lävistyksiä tekee itse, täytyy Tukesin Anttilan mukaan hygieniasta huolehtia erityisen hyvin.

– En osaa yhtään sanoa, että miten ikinä kotiolot saa niin steriiliksi, että näitä uskaltaisi käyttää, Anttila toteaa.

Vaasalaisen tatuointi- ja lävistysliike Fist of Needles lävistäjä Jamie Rao Kodial tarkastelee ja mittaa lävistyskoruja tarkkaan. Hän kiinnittää heti huomiota niiden pieneen kokoon.

– Tämä sopii huulilävistyksiin, tämä nenälävistyksiin, tämä sopii kokonsa puolesta miesten nännilävistykseen, mutta siihenkin se on kyllä hyvin pieni, Rao Kodial tarkastelee.

Yksi lävistyskoru jää kokeneeltakin lävistäjältä mysteeriksi, mihin se kokonsa ja suoran muotonsa puolesta kuuluisi.

Pakkaus on erikoinen: se sisältää neulat viidelle lävistykselle, kuusi erilaista lävistyskorusettiä, mutta vain yhdet kertakäyttöiset pihdit ja yhdet hanskat.

– Heti kun koskee ei-steriiliin paikkaan, täytyy vaihtaa uudet hanskat, Rao Kodial kertoo.

Vaikka neulat ja pihdit ovat steriilisti omissa pakkauksissaan, eivät hanskat ja korut ole pakattu steriilisti.

– Infektioriski on hyvin suuri, Rao Kodial toteaa.

"Minna Parikan kengät"

Kiinakaupat myyvät hyvin paljon designväärennöksiä. Väärennöksiä löytyy muun muassa Marimekon unikkokuosista ja tanskalaisen arkkitehti Arne Jacobsenin Design letter-tuotteista. Laittamalla hakusanaksi esimerkiksi "nordic style", täyttyy verkkosivusto sisustuslehdistä tutuilla kopioilla. Myös vaatealan väärennöksiä kiinalaisilla verkkosivuilla tulee yllättävän paljon vastaan.

Yksi Ylen tilaamista tuotteista oli Minna Parikan kuuluisien bunny-kenkien kopiot. Alkuperäiset, Espanjassa valmistetut Minna Parikan versiot maksavat verkkokaupasta riippuen reilut 300 euroa, kiinakaupassa postikuluineen 16 euroa.

Minna Parikka on taistellut piraattiväärennöksiä vastaan jo useiden vuosien ajan, tuotemerkistään jo vuodesta 2007 lähtien. Aitoja Minna Parikan kenkiä myyvän vaasalaisen Avocas-liikkeen Heidi Tornikoski ja Eija Järveläinen naurahtavat kengät nähdessään.

– Nämä ovat nahkakengän kangas-piraattiversiot, naurahtaa Tornikoski.

Myös toimittaja huomaa kenkien laadullisen eron. Siinä missä alkuperäiset ovat nahkaa, ovat kopiot jäykät kangasversiot. Tekokuituinen häntä on kiinnitetty klipsillä, kun oikea lampaasta valmistettu häntä on ommeltu ja liimattu. Eron huomaa myös korvien ompeluista.

Kopiointia näissä kengissä ei ole pyritty edes peittelemään: pohjassa lukee Minna Parikan sijaan selkeästi "Made in China".

– Nämä kengät tunnistaa kyllä vähänkin Minna Parikan tuotteisiin perehtynyt henkilö kaukaa kopioiksi, Eija Järveläinen toteaa.

Hampaiden valkaisuun ja oikomiseen tarkoitettu muotti

Monien tuotteiden esittelytekstit verkkokauppojen sivuilla lupaavat suuria. Niin tapahtuu myös hampaisiin tarkoitetun muotin esittelyssä: Tuote soveltuu niin oikomiseen kuin hampaiden valkaisuun. Esittelykuvissa oikomista vailla olevista hampaista on taiottu näyttävä hammashelmirivistö.

– En kyllä usko, että tällä pystyy oikomaan hampaita, toteaa A-Hammaslääkäreiden hammaslääkäri Jaana Sippus tarkastellessaan tuotetta.

Entä sitten valkaisun laita? Hammasmuotin mukana ei tullut mitään valkaisevaa voidetta tai vastaavaa, joten sen mahdollinen käyttäjä joutuu itse hankkimaan.

Normaalisti hampaidenvalkaisuun tarkoitetut muotit ovat Sippuksen mukaan hyvin tiiviitä. Täten valkaisevaa ainetta kuluu hyvin vähän ja se vaikuttaa ikenien sijasta hampaisiin.

– Tällä muotilla geeliä menee varmasti viikon annos kerralla ja valkaisugeelihän siinä valkaisussa juuri maksaa, Sippus toteaa.

Sippus uskoo, että muovinen muotti voisi soveltua hyvin urheilussa käytettäväksi hammassuojaksi. Muuten sen hyödyt jäävät vähäisiksi.

– En usko, että tuotteesta on hyötyä, mutta en usko, että on myöskään haittaakaan, Sippus toteaa.

Mustapäitä ja epäpuhtauksia poistava kasvoimuri

Mustapäitä ja ihohuokosia puhdistavan ja pattereilla toimivan kasvoimurin saa kiinakaupoista kahden euron postikuluja vastaan. Esittelykuvat lupaavat, että tuotteen käytön jälkeen kuluttajan kasvot ovat puhdistuneet ihon epäpuhtauksista.

Tuotteen teho jää kuitenkin mysteeriksi. Ennen kuin tuotetta pystytään testaamaan, laitteen muoviosa murtuu ja pattereita ei voi asettaa tuotteeseen.

Kiinakauppoihin perehtyneessä facebook-ryhmässä on paljon kokemuksia vääristä ja viallisista tuotteista. Rahat saa pääsääntöisesti takaisin ja tuotetta joutuu myös harvoin palauttamaan takaisin kohdemaahan.

Koska tuote on rikki, on hankala tehdä arviota, miten se toimii.

– Nyt emme tiedä sitä tehoa, että onko tuote niin tehokas, että aiheuttaa vaurioita. Jos laite olisi ollut toimiva, niin ehkä itse kokeilisin vaikka paperille ensin, Tukesin Marilla Anttila kertoo.

Vaasa Day Spa:n kosmetologi Sinikka Lähdemäki ei myöskään pysty arvioimaan tuotteen vaikutuksia. Mikäli tuotteen imuteho on kuitenkin voimakas, voi se aiheuttaa suurtakin tuhoa kasvoille.

– Tuote voi aiheuttaa pysyvää haittaa iholle, esimerkiksi jos henkilöllä on herkkä couperosaiho, Lähdemäki toteaa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla Anttila
Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla AnttilaMerja Siirilä / Yle

Verkkokaupoista löytyy Marilla Anttilan mukaan tuotteita ihan joka lähtöön.

– On tuotteita, jotka täyttävät jopa EU-lainsäädännön vaatimukset, sellaisia, jotka täyttävät sen lähtömaan vaatimukset ja sitten on sellaisia, jotka ovat ihan jätteestä kyhättyä roskaa ja jotka voivat olla tosi vaarallisia.

Jos Kiinan verkkokaupoista haluaa tilata tuotteita, niin miten varmistua, että tuote olisi kunnollinen? Anttilan mukaan kuluttajan täytyy arvioida tarkkaan, pystyykö mitenkään vakuuttumaan myyjän oikeellisuudesta.

– Kannattaa selvittää, millaista palautetta verkkokaupasta on annettu ja pystyykö tuotteen palauttamaan, mikäli on tarvetta, Anttila toteaa.

Kun tuote on saapunut kuluttajalle, kannattaa kiinnittää huomiota, onko sen mukana käyttöohjeet ja onko esimerkiksi valmistaja mainittu. Vielä ennen käyttöönottoa kannattaa Anttilan mukaan kuitenkin pohtia tuotteen käyttöä.

– Jos tuote on erityisen halpa, niin missä silloin on mahdollisesti säästetty?

Artikkelia korjattu 9.5.2018 klo 9:08: Yksi paketti saapui Laosista, ei Vietnamin Laosista.

Lue lisää ja kerro kokemuksesi: Oletko sinä tilannut Kiinasta halpatuotteita? Esittele meille onnistunut ja epäonnistunut ostoksesi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 118251

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>