Kaksi naista on saanut ehdollista vankeutta kymmenten hevosten huonojen olojen vuoksi espoolaisella ratsastustilalla.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kahdelle Etelä-Espoon ratsastuskoulun vastuuhenkilölle neljä kuukautta ehdollista vankeutta eläinsuojelurikoksesta. Teot ajoittuvat vuosille 2016–2019.
Alun perin syyttäjä vaati vastuuhenkilöille vähintään vuoden rangaistusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja pysyvää eläintenpitokieltoa. Toisin kuin syyttäjä esitti, molemmille tuomituille määrättiin määräaikainen, vuoteen 2025 saakka jatkuva eläintenpitokielto, joka koskee vain hevosia.
Oikeus: Hevosten tilat liian pienet
Etelä-Espoon ratsastuskoulun eläintenhoitoa puitiin usean päivän ajan käräjäoikeudessa loppuvuonna 2021. Syyttäjä vaati naisille rangaistusta muun muassa siitä, että kymmenten hevosten pitopaikat, kuten aitaukset ja makuupaikat, olivat heikosti hoidettuja.
Käräjäoikeus katsoi, että koulun hevosia oli toistuvasti pidetty liian pienissä karsinoissa. Lisäksi oikeuden mukaan hevosten ravinnon saannissa oli ajoittain ollut ongelmia varsinkin koulun toiminnan loppuaikoina.
Oikeus arvioi myös, että yksi kantavana ollut suomenhevostamma oli vuonna 2018 heikosti ravittu ja muutenkin hoidettu huonosti.
Ratsastuskouluun tehtiin vuosien aikana lukuisia eläinsuojelutarkastuksia. Oikeus antoi painoarvoa kirjallisten tarkastuskertomusten lisäksi myös todistajien, kuten eläinlääkäreiden, lausunnoille siitä, millaiset eläinten olot olivat.
Molemmat syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Lisäksi he kiistivät, että olisivat olleet vastuussa hevosten hoidosta. Toinen syytetyistä kertoi toimineensa tallilla ratsastusopettajana, kun taas toinen kertoi auttaneensa eläinten hoidossa.
Oikeus kuitenkin katsoi, että vastuu hevosten tilojen ylläpidosta oli kaksikolla. Toinen naisista sai tuomion myös jackrusselinterriereiden epäasiallisesta hoidosta. Koiria oli muun muassa pidetty oikeuden mukaan häkeissä liian pitkiä aikoja.
Osa jäi näyttämättä toteen
Syyttäjä vaati alun perin molemmille tuomiota myös minisikojen, kanojen ja kukkojen huonosta hoidosta. Lisäksi naisista toinen oli syytteessä koululla olleen ponin huonosta pidosta. Oikeus hylkäsi nämä syytteet toteennäyttämättöminä.
Käräjäoikeus arvioi, että eläinten laiminlyönti johtui osin huonosta taloudellisesta tilanteesta ja ratsastuskoulun vanhentuneista tiloista. Lisäksi oikeus huomioi, että ratsastuskoululla oli korjattu joitain puutteita eikä eläintenhoitoa ollut kokonaan laiminlyöty. Osalla eläimistä ei ollut havaittu terveydellisiä ongelmia ratsastuskoulun oltavista huolimatta.
Muun muassa näiden syiden vuoksi oikeus päätyi törkeän eläinsuojelurikoksen sijaan perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.