Sotaa pakenevien ukrainalaisten määrä on lisääntynyt Suomessa huomattavasti viime päivinä.
SPR:n Turun vastaanottokeskuksen kautta on kulkenut noin 700 ukrainalaista. Heitä asuu keskuksen tiloissa noin 100. Paikkoja on 300, mutta majoittujien joukossa on myös muista maista tulevia turvapaikanhakijoita.
Natalia Vysotska on asunut Turun vastaanottokeskuksen tiloissa noin viikon. Hän saapui autolla Turkuun 10-vuotiaan sisarensa, 14-vuotiaan veljensä ja äitinsä kanssa.
Matkan aikana he ajoivat seitsemän maan läpi. Kotimaahan jäivät aviomies ja isovanhemmat. Vysotska kertoo, etteivät he olleet aluksi uskoneet sotaa todeksi.
– Otin tärkeät paperit ja laitoin ne laukkuuni. Lähdimme varmistamaan, että isoäiti on turvassa. Kotikaupunkiimme tuli lisää pommituksia ja oli vaarallista olla siellä, joten lähdimme pois. Menimme aluksi turvaan pieneen kylään. Ukrainan armeija suojelee meitä, mutta sireenien soidessa menimme kellareihin, kertoo Vysotska.
Pienten lasten opettajana työskentelevä Vysotska haluaisi luonnollisesti nopeasti takaisin kotiin. Vastaanottokeskuksessa hän tapasi yllättäen naapureitaan, jotka olivat myös tulleet turvaan Turkuun.
– Luojan kiitos minulla on perheeni täällä, ja he ovat lähelläni. On helpompaa olla tuttujen kanssa henkisesti. Kaikki eivät voi lähteä. Heillä ei ole autoja tai busseja. Olen kiitollinen ruuasta, vaatteista ja leluista. Täällä keskuksessa on paljon lapsia.


Anna Bondar saapui äitinsä kanssa
SPR:n Turun vastaanottokeskuksen pihalla on paljon autoja, joissa on Ukrainan tunnukset. Autolla Ukrainasta pakeni myös Anna Bondar, joka kertoo ajaneensa vuorotellen äitinsä kanssa. Hänen isänsä työskentelee Meyerin Turun telakalla, joten perheen naiset tulivat lähelle isää.
Bondar kertoo, että matka oli raskas, ja he joutuivat välillä odottamaan pitkään Puolassa.
Opiskelut ja meikkitaiteilijan työt oli jätettävä, koska tilanne kotikaupungissa muuttui vaikeaksi.
– Ihmiset Ukrainassa todella kuolevat. Venäjän armeija valtasi kaupunkimme. Sotilaat tuhoavat kotimme. Kiitos Suomelle avusta ja tuesta, sanoo Bondar.
Tulevaisuuden pohtiminen tuntuu vaikealta. Hän ei osaa vielä miettiä, miten pystyisi tekemään esimerkiksi meikkitaiteilijan työtä Suomessa. Toisaalta ammatti on kansainvälinen ja Bondar uskoo, että asiakkaita löytyisi.
Ylen aamu vieraili keskiviikkona SPR:n vastaanottokeskuksessa. Voit katsoa jutun alta.
Kukaan ei ole joutunut lattioille nukkumaan
SPR:n Turun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmen puhelin soi tiuhaan tahtiin. Yhdessä puhelussa työntekijä ilmoittaa huonekaluyrityksen tavaroiden tulleen. Järjestelyjä riittää.
Poliisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita keskitetysti Raision poliisiasemalla, jossa jonottajia on ollut poliisiaseman ulkopuolellakin ruuhkaksi asti. Tiistai oli Raisiossa ennätyspäivä turvapaikkahakemusten määrässä, ja poliisi siirtää henkilökuntaa auttamaan käsittelyssä.
Raisiosta väki saapuu Pansiossa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen.

Nurmi esittelee entiseen vanhusten palveluasuntolaan avautuneita tiloja. Neljän hengen huoneessa on keittiö ja kylpyhuone.
– Onneksi saimme Turun kaupungilta nopeasti nämä tilat käyttöön. Meillä on vapaina muutama huone yksin tulevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita varten.
Nurmi uskoo, että viranomaiset selviävät ruuhkista.
– Tulijoiden määrät ovat niin suuria, että tietojärjestelmät, rekisteröinti ja valokuvien ottaminen vievät aikaa. Tarvikkeita riittää ja niitä tilataan kiireellä. Kukaan ei ole joutunut lattioille nukkumaan. Tarpeen mukaan laitetaan enemmän tiloja kuntoon, kertoo Nurmi.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 17.3. kello 23.
Lue lisää: