Tapio Tolosen konepajayritys OAO Dest on toiminut Venäjällä Pietariin kuuluvassa Kronstadtissa viimeiset 30 vuotta. Venäjän aloitettua helmikuussa hyökkäyksen Ukrainaan Tolonen päätti, että nyt Venäjä saa jäädä.
– Totesin pojalleni, joka on oli jo ottanut vastuuta liiketoiminnasta, että minä en enää viisumia sinne tarvitse, Tolonen sanoo.
Tapio Tolonen on muuttanut Lappeenrantaan jo vuonna 2000. Ennen sitä hänellä oli asunto Venäjällä ja hän asui viikot siellä. Ennen sotaa Toloselle ei tullut kertaakaan mieleen, että yritys pitäisi muuttaa Venäjältä pois.
– Kunnes helmikuussa Putin teki elämänsä kaikista pahimman virheen, koko Venäjän vuosisadan tai vuosituhannen pahimman virheen, huokaa Tolonen

Vuonna 1992 perustettu yritys teki ensin moottorikelkan osia Rovaniemen moottorikelkkatehtaalle. Vähän myöhemmin konepajan toiminta laajeni erilaisiin trukkien ja pumppujen osiin sekä metsätalouslaitteisiin.
Vientiä oli etenkin Suomeen, mutta myös muun muassa Saksaan ja vähän Venäjän kaasu- ja öljyteollisuuteen. Parhaimmillaan yritys työllisti 36 henkeä tuotannossa ja neljä hallinnossa.
Yrityksellä meni Venäjällä hyvin, vaikka lait, säädökset ja niiden tulkinnat vaihtelivat useasti vuodessa. Kaikesta kuitenkin selvisi, kunnes sota alkoi.
– Toki vienti Yhdysvaltoihin loppui jo vuonna 2014, kun Venäjä marssi Krimin niemimaalle. Mutta nyt helmikuussa loppui kaikki vienti ulkomaille. Yrityksestä lomautettiin kaksi kolmasosaa työntekijöistä, kertoo Tolonen.
Siirto Suomeen ja Lappeenrantaan kävi lopulta kätevästi. Tolonen oli perustanut CM Works Oy:n jo vuonna 2020 ja se valmisti pienimuotoisesti uusien tuotteiden prototyyppejä. Nyt yritys siis valmistaa samoja tuotteita Euroopan markkinoille, kuin OAO Dest aiemmin ennen sotaa.
Suhteiden avulla Lappeenrantaan löytyi tarvittavia koneita ja tuotanto on jo hyvässä vauhdissa.
Laitteita tuskin saa tuoda Suomeen
OAO Dest toimii edelleen Kronstadtissa. Se tekee nyt osia Venäjän sisämarkkinoille, mutta Tolonen sanoo haluavansa myydä pois osuutensa. Siihen voi mennä aikaa, sillä Venäjällä on nyt valloillaan ajatus, että yrityksiäkin saa halvalla.
– Työntekijät ovat niin ammattimaisia ja sitoutuneita, että millään huutokaupalla sitä en myy, toteaa Tolonen.
Arvokkaat konepajan laitteet jäävät todennäköisesti Venäjälle, koska niitä on vaikea saada nyt Suomeen.
– Sinne (Venäjälle) on tullut sellainen laki, että länsimaista korkeaa teknologiaa ei saa viedä pois maasta. Nämä laitteet lasketaan sellaiseksi ja voihan niillä tehdä jotain muutakin kuin moottorikelkan osia, Tolonen toteaa.

Ystävyys venäläisiin säilyi
Tolosen mukaan venäläiset ovat ihmisinä mellyttävää porukkaa. Yksikään ystävyyssuhde ei ole katkennut sodan alkamiseen.
– Sitten siellä on ne putinistit. Ajattelumalli poikkeaa heidän kanssaan niin paljon sivistyneestä, että en oikein heidän toimintamalliaan hyväksy.
Tapio Tolonen uskoo Venäjän talouden kovaan romahtamiseen.
– Ehkä jonnekin 1970-luvun tasolle ja voi mennä alemmaskin. Venäjä on ollut vuosisatoja samantyyppinen. Siellä on sellaiset toimintaperiaatteet, että tulee seesteisempiä aikoja ja välillä rymisee, Tolonen pohtii.
Kaikki alkoi moottorikelkan osista
Nyt Tapio Tolonen istuu lappeenrantalaisen CM Works Oy:n toimistossa. Paikalla käy pariin kertaan poika Santeri Tolonen, joka on yrityksen toimitusjohtaja.
– Kun Santerin kanssa keskusteltiin yhtiön perustamisesta, niin sanoin, että voin tehdä mitä vaan, mutta toimitusjohtajaksi en enää rupea ikinä, Tolonen kertoo.
Vuosikymmenten vastuu työntekijöistä ja yhteiskunnallisista asioista saa nyt riittää. Tolonen sanoo mentoroivansa uuden yhtiön jaloilleen muutaman vuoden ajan, mutta sitten jäävänsä oloneuvokseksi ja keskittyvänsä yhdeksään lapsenlapseensa.
Siihen saakka hän on kuitenkin kiireinen. Puolen tunnin päästä vierailulle ovat tulossa ison kansainvälisen yhtiön edustajat.