Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 119748

Demokratian ensiaskeleet aiheuttavat kipuilua uusilla hyvinvointialueilla: aluevaltuusto vältti katastrofin viime hetkellä Päijät-Hämeessä

$
0
0

Tammikuussa ensimmäistä kertaa valitut aluevaltuustot pitävät nyt ensimmäisiä kokouksiaan ympäri Suomea. Alku on ollut paikoin vaikea, kun avoin poliittinen päätöksenteko on tuotu sinne, missä sitä ei aiemmin ole ollut.

Päijät-Hämeessä ensimmäinen aluevaltuusto oli kompastua jo alkumetreillä. Taustalla on vääntö vallasta.

Maakunnassa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto on jo yhdistetty yhdeksi Päijät-Soteksi. Yhteistyö terveysjätti Mehiläisen kanssa on tuonut maakunnan asukkaille nykyaikaiset digipalvelut, joista monissa paikoissa vielä vasta haaveillaan.

Yleinen näkemys oli, että Päijät-Häme selviää soteuudistuksesta helpommalla kuin muut: uusi valtuusto pääsee suoraan keskustelemaan tärkeistä palveluista, kun hallinnollista vääntöä ei tarvitse enää käydä. Käsitys osoittautui vääräksi.

Tämä juttu perustuu lukuisiin haastatteluihin ja taustakeskusteluihin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen keskeisten toimijoiden kanssa. Päättäjillä on erilaisia näkemyksiä puolueiden välillä ja jopa puolueiden sisällä, mutta yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä: poliittinen katastrofi vältettiin viime metreillä.

SDP:n muutosesitys yllätti

Ensimmäinen aluevaltuuston kokous pidettiin maanantaina 7. maaliskuuta. Kokouksen asialistalla oli luottamushenkilöiden valinnat ja hallintosääntö.

Muutama päivä ennen kokousta Lahden demarien ytimestä lähti viesti viranhaltijoille ja kaikille valtuutetuille: maakunnan toiseksi suurin puolue ei hyväksy esitystä hallintosäännöksi. Demarit halusivat, että vallanjaosta päätetään myöhemmin.

SDP:n esitys tuli monille täysin yllätyksenä, sillä poliittisen seurantaryhmän puheenjohtaja oli SDP:n kansanedustaja Mika Kari. Karilla ei ollut SDP:n esityksen kanssa mitään tekemistä, vaan sen oli ottanut nimiinsä Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.). Hildénin mukaan hallintosääntö keskittää valtaa liikaa hallitukselle ja sitä kautta viranhaltijoille.

– Viranhaltijoille on ihan eri asia vakuuttaa 11 hallituksen jäsentä kuin 69 valtuutettua, sanoo Hildén.

SDP:n muutosesityksen jälkeen johtavat viranhaltijat järjestivät kriisikokouksen. Hyvinvointialueen määräaikainen johtaja Marina Erhola allekirjoitti vastineen. Vastineessa viranhaltijat totesivat aluehallituksen ja virkavalmistelun sivuuttamisen olevan lainvastaista.

Marina Erhola tuli Päijät-Hämeeseen THL:n ylijohtajan paikalta ja häntä pidetään alalla arvostettuna, määrätietoisena ja voimakkaana johtajana. Erholan johdolla Päijät-Häme on uudistanut sotepalveluitaan voimakkaasti ja retuperällä ollut talous on saatu oikaistua.

Jos demareiden muutosesitys olisi hyväksytty valtuustossa, olisi Erhola joutunut virkavastuunsa nojalla jättämään eriävän mielipiteen. Ensimmäinen aluevaltuuston kokous olisi saanut nolon lopun, ja Päijät-Häme olisi ollut historiallisessa soteuudistuksessa kaikkea muuta kuin edelläkävijä.

Päijät-Soten viranhaltijat viestinnän kehittämispäällikkö Elina Suontamo, toimitusjohtaja Marina Erhola ja hallintojohtaja Sari Lahti keskustelevat aluevaltuuston puheenjohtajan Mika Karin kanssa.
SDP:n kansanedustaja Mika Kari halusi uuteen aluevaltuustoon valiokuntamallin. Poliittisissa neuvotteluissa päädyttiin kuitenkin lautakuntamalliin. Osa valtuutetuista haluaisi lautakunnille myös budjettivaltaa. Janne Nykänen / Yle

Näin ei kuitenkaan käynyt. Viikonlopun aikana alkoi puolueiden välinen neuvottelurumba. Monissa muissakin puolueissa oli halua varmistaa, ettei aluevaltuuston valtaa delegoida liikaa hallitukselle. Silti osa päättäjistä piti demareiden kalkkiviivoilla tekemää esitystä tökerönä ja yhteistyötä halvaannuttavana.

Vasta sunnuntai-iltana puolueet pääsivät sopuun: hallintosääntö on hyväksyttävissä pienellä muutoksella, vallanjakoa pohditaan tarkemmin vielä tämän vuoden puolella.

Kompromissin jälkeen aluevaltuusto sujui päällisin puolin hyvin. Puheenvuoroista saattoi kuitenkin päätellä, että pinnan alla kuohui. Valtuuston vanhin Erkki Nieminen (sd.) puki ajatuksensa sanoiksi näin:

– Kaikki hyökkäykset valtuuston vallan kaventamiseksi on jyrkästi torjuttava. Valtuusto ja valtuutetut eivät ole kumileimasimia.

Lisää aiheesta: Päijät-Hämeen aluevaltuusto alkoi heti vääntää vallasta: "Kaikki hyökkäykset valtuuston vallan kaventamiseksi on jyrkästi torjuttava"

Valiokuntamallin ja lautakuntamallin eroista voi lukea lisää täältä: Päijät-Hämeessä pohditaan poliittisen vallan jakoa hyvinvointialueella – seurantaryhmä ei päästäisi sote-päättäjiksi keitä tahansa

Poliitikot rynnivät viranhaltijavalmisteluun mukaan

Puheenvuorot herättävät kysymyksen, kuka on kaventamassa valtuuston valtaa? Eikö aluevaltuusto saakaan päättää kansalaisille tärkeistä asioista?

Soittokierros hyvinvointialueen päättäjille paljastaa, että demokratian vieminen sinne, missä sitä ei ole aiemmin ollut, ei ole aivan helppoa. Sotealueen viranhaltijat ovat tottuneet siihen, että asiat etenevät rivakasti ilman pitkää, poliittista vatvomista. Poliitikkojen mukaan viranhaltijajohto säikähti, kun politiikka tuli iholle ja astui valmistelun varpaille.

– Virkamieskunta vastasi normaaliin poliittiseen vatvomiseen ohjuksella, kuvailee eräs aluevaltuutettu virkajohdon vastinetta demareiden esitykseen hallintosäännöstä.

Punahiuksinen nainen istuu maski kasvoillaan kokouksessa muiden osallistujien vieressä.
Monille lahtelaisille demareille on ollut vaikea niellä Mehiläisen ja Päijät-Soten yhteisyritystä. Päätös yhteisyrityksen perustamisesta tapahtui vastoin demariministeri Krista Kiurun tahtoa. Kuvassa Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.).Janne Nykänen / Yle

Poliitikot eivät puolestaan ole valmiita tekemään kansalaisia koskevia päätöksiä ilman avointa poliittista keskustelua. Jos aluehallitukselle on keskitetty päätösvalta kaikista tärkeistä asioista, on valta vain pienellä piirillä, joka ei pysty perehtymään kaikkiin asioihin riittävän syvällisesti.

Ainakin palveluverkko, ulkoistukset ja yhtiöiden perustaminen ovat monien päättäjien mukaan asioita, jotka tulee päättää valtuustossa.

Mallia ei ole olemassa

Sosiaali- ja terveysministeriössä on huomattu kipuilua uusilla alueilla.

– Suorilla vaaleilla valitut poliitikot ja virkavastuulla toimivat viranhaltijat etsivät nyt uutta rooliansa hyvinvointialueilla, sanoo osastopäällikkö Kari Hakari.

Hakarin mukaan poliitikot tulevat yhä vahvemmin mukaan asioiden valmisteluun, mihin kuntayhtymissä ei ole totuttu. Mutta poliitikkojen on tunnistettava rajansa.

– Itsekin virkamiehenä voin sanoa, että virkamiesvalmistelua on ihan oikeutettua kyseenalaistaa. Mutta silloin mennään mikromanageroinnin puolelle, jos valtuustolle jätetään päätösvaltaa ihan pieniin asioihin.

Hakari muistuttaa, että aluevaltuustot eivät ole kopioita kuntayhtymistä tai kunnista. Alueille on jätetty paljon valtaa päättää vallanjaosta. Päätösvaltaa budjetteineen ei kannata hajauttaa lautakunnille, sillä vaarana on, että lautakunnat alkavat kilpailla keskenään rahoista. Hakari myös ennakoi, että alkuvaiheen jälkeen päätettävää ei ole niin paljon, miltä nyt hyvinvointialueiden perustamisvaiheessa näyttää.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö varoittaa myös viranhaltijoita. Kuntayhtymiin verrattuna päätöksenteko tulee nyt hidastumaan. Poliittisten kantojen hiominen yhteen ottaa aikansa.

– Siksihän tähän demokratiaa haluttiin, että näin tärkeissä asioissa käydään poliittisia keskusteluja ja tehdään valintoja kansalaisten edun nimissä. Kumileimasinvaltustoa ei halua kukaan.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 119748

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>