Tiistai-illan A-studiossa kolme asiantuntijaa kävi läpi Suomen Nato-jäsenyyden plussia ja miinuksia.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kangaspuron mukaan nykytilanne on huono ajankohta Nato-jäsenyydelle.
– Tässä on vähän sellainen ongelma, että me joudumme sellaiseen ikuiseen sotilaallisen pelotteen kierteeseen, jos meillä ei ole mitään muuta tietä Euroopan turvallisuuden rakentamiseen kuin lisätä sotilaallista painetta. Vastapainetta Venäjälle.
– Tämä kokonaistilanne pitäisi saada käännettyä. Siinä mielessä en näe Natoa tällaisena pitkän tähtäimen ratkaisuna Euroopan turvallisuudelle.
Euroopan hybridiuhkien torjumisen osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että venäläisestä sotilasstrategisesta näkökulmasta Suomi on jo tänä päivänä osa länttä.
– Eli sillä tavalla tämä muutos, joka tapahtuisi meidän mahdollisen Nato-jäsenyyden myötä, en pitäisi sitä kovin ratkaisevana. Sitä myös venäläisestä näkökulmasta liioitellaan, koska se on heille arvovaltatappio. Erityisesti Putinille, jos näin kävisi.
Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori, pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari liputtaa Nato-jäsenyyden puolesta. Tärkein syy siihen ovat Karin mukaan Naton turvatakuut.
– Totta kai se turva on tärkein, ettei käy niin kuin talvisodassa, että me ollaan yksin, vaan että meillä on iso kaveri siinä mukana.
– Mutta se tuo rauhankin aikana paljon asioita. Muun muassa sen, että me päästään mukaan Naton ilmavalvonta- ja merivalvontajärjestelmiin. Saadaan ilmatilannekuvaa, saadaan meritilannekuvaa. Me pääsemme Naton tiedustelujärjestelmiin mukaan, jolloin meillä on paljon parempi kuva lähialueista.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on mullistanut suomalaisten Nato-mielipidettä.
Ylen maanantaina julkaisemassa kyselyssä peräti 62 prosenttia vastanneista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. 16 prosenttia vastustaa jäsenyyttä.
Voit katsoa A-studion koko lähetyksen täältä.
Lue myös:
Ylen kysely: Nato-jäsenyyden kannatus vahvistuu – 62 prosenttia haluaa nyt Natoon
Analyysi: Päättäjien vastuu Nato-ratkaisusta korostuu, kun kansanäänestys ei innosta