- Tästä artikkelista voit lukea uusimmat koronatiedot Uudeltamaalta.
- Koko maan ja ulkomaiden uusimmat tiedot löydät täältä.
- Jos sinulla on koronaan liittyvä uutisvinkki, voit lähettää sen osoitteeseen helsinki@yle.fi.
19.3. klo 19.19: Tuhansia rokotusaikoja joudutaan lykkäämään
Pääkaupunkiseudulla pitää siirtää tuhansia rokotusaikoja, koska THL on linjannut, ettei Astra Zenecan rokotetta voida käyttää ensi viikolla.
Esimerkiksi Helsingissä joudutaan siirtämään noin 2000 jo varattua rokotusaikaa, kertoo kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen. Siirtoa organisoidaan hänen mukaansa parhaillaan.
Helsingissä käytössä on ollut Astra Zenecan rokotteen lisäksi Pfizerin rokote, jota ei ensi viikolla riitä kaikille niille, joilta rokotusaika on nyt peruuntunut.
Espoossa rokotusaikoja joudutaan perumaan puolestaan noin tuhat, sillä myös Espoossa kaikki Pfizerin rokotteet ensi viikolle on jo varattu muihin rokotuksiin. Vantaallakin tulevalle viikolle oli varattu noin 850 Astra Zeneca -rokotusaikaa, eikä rokotteiden poisjääntiä pystytä suoraan korvaamaan Pfizerin rokotteella.
Pääkaupunkiseudun ulkopuolella Porvoossa Astra Zeneca-rokotusaikoja oli varattu noin 430, ja ne kaikki perutaan. Peruutuksista ilmoitetaan asiakkaille tekstiviestillä, kaupunki tiedottaa.
19.3. klo 17.25: Astra Zeneca -rokotukset keskeytetään ensi viikon ajaksi
Astra Zeneca -rokotteen käyttö keskeytetään Suomessa viikoksi.
Viime päivinä Fimealle on tullut kaksi ilmoitusta aivojen laskimotukoksiin liittyvistä häiriöistä henkilöillä sen jälkeen, kun he ovat saaneet Astra Zenecan rokotteen.
Tämän seurauksena THL on päättänyt keskeyttää Astra Zenecan rokotteen käytön ensi viikon ajaksi. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen on sitä mieltä, että parasta on mennä turvallisuus edellä. Tilanteen huolellinen arviointi on hänestä tärkeää.
Näin THL ohjeistaa Astra Zenecan rokotteen jo saaneita:
- Rokotusajan varanneita kehotetaan odottamaan yhteydenottoa rokotusten järjestäjältä mahdollisen rokottamisen peruuntumisen vuoksi. Rokotusajan voi halutessaan myös perua itse.
- Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.
Etenkin 20-50-vuotiaat naiset ovat olleet näiden mahdollisten haittojen riskiryhmässä.
19.3. klo 16.20: Kallion ala-asteella siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin
Helsingin kaupunki tiedottaa, että Kallion ala-asteen yleisopetuksessa olevat 4.–6. luokkien oppilaat siirtyvät poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin koulussa todettujen koronatapausten vuoksi. Luokat siirtyvät etäopiskeluun 23.3.–1.4.2021 väliseksi ajaksi. Koulun muut oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen teki perusopetuslain perusteella päätöksen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin Kallion ala-asteella keskusteltuaan koulun rehtorin sekä sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa.
Kallion ala-asteella on lähes 500 oppilasta, joista etäopetukseen siirtyy noin 200 oppilasta. Etäopetukseen siirtyminen varmistaa opetuksen turvallisen sujumisen.
19.3. klo 14.15: Sipoo jatkaa useimpia koronavirusrajoituksia huhtikuun loppuun
Sipoon kunta tiedottaa, että kunta on päättänyt jatkaa useimpia tällä hetkellä voimassa olevia koronasuosituksia ja -rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi 30.4. saakka.
Esimerkiksi kirjastoissa ei saa oleskella ja harrastuksia rajoitetaan.
Etäopetusta jatketaan lukioissa ainakin pääsiäiseen saakka.
Myös perusopetuksen luokka-asteilla 7.–9. etäopetusta varaudutaan jatkamaan, mutta opetuksen järjestämistavan päätöstä varten odotetaan vielä kuitenkin valtion linjauksia asiasta.
18.3. klo 19.00: Koronasulku ei vielä näy tartuntojen määrissä Helsingissä – pormestari Vapaavuoren mukaan lähipäivät ovat ratkaisevia
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan lähipäivät ovat ratkaisevia kertomaan tehoavatko sulkutoimet vai tarvitaanko uusia keinoja.
Vapaavuoren mukaan ensi viikolla arvioidaan, ovatko sulkutilan toimenpiteet olleet riittävän tehokkaita, jatketaanko niitä sellaisenaan, tarvitaanko lisätoimenpiteitä vai kuinka rajoitusten kanssa menetellään.
Helsingin tartunnoissa korostuvat yhä nuoret aikuiset sekä muut kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat.
Pormestarin mukaan kohonneen ilmaantuvuuden myötä tartunnanjäljitys on nyt tiukilla.
– Jäljitys on ollut erityisen kuormittunutta nyt, kun tartuntojen määrä on ollut nopeassa nousussa.
Viivettä on puhelimitse tapahtuvissa yhteydenotoissa.
– Tartunnan saaneisiin otetaan yhteyttä viimesitään kolmen päivän sisällä.
Yhteydenotto altistuneisiin voi kuitenkin venyä usean päivän pituisiksi.
18.3. klo 16.40: Vantaan jäljityssuma saatu purettua
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että tartunnanjälityksen ruuhkat on saatu purettua noin puolessatoista viikossa, eikä jonoja käytännössä ole. Kontaktoinnissa ollaan tavoiteajassa, eli yhdessä tai kahdessa päivässä.
Altistuneiden käsittelyssä on vielä viivettä, mutta sitä on päästy purkamaan tällä viikolla, Viljanen kertoo.
Hänen mukaansa Vantaalla tartunnat ovat lähteneet lievään laskuun useamman päivän verran.
– Näyttää siltä, että rajoitukset purevat Vantaalla.
Viljanen kertoo, että kaupungissa ollaan varovaisen toiveikkaita.
– Liian toiveikas ei voi olla, koska näyttää että Helsingissä ja Espoossa tartuntojen määrät lisääntyvät.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on ollut tänään koolla.
– Keskityimme erityisesti analysoimaan THL:n ja avin sekä HUSin kanssa, mikä tilanne tällä hetkellä on. Totesimme, että vielä ei voida tehdä maaliskuun alun rajoituksista lopullisia johtopäätöksiä. Vaikutukset nähdään paremmin vasta ensi viikon alussa.
Ilmaantuvuusluku Vantaalla on tällä hetkellä 457. Tartunnat tulevat pääasiassa perhe- tai lähipiireistä sekä työpaikoilta.
Vantaa on myös ottanut käyttöön monikielisen koronabotin. Käyttäjiä on sillä ollut tähän mennessä 600, ja suurimmat käyttäjien kieliryhmät ovat olleet suomi, englanti, venäjä, arabia, turkki ja viro.
Vantaalla tehdään myös jalkautuvaa monikielistä koronaneuvontaa.
18.3. klo 13.52: Helsingin Keinutien ala-asteen 6. luokat etäopetukseen
Keinutien ala-asteen yleisopetuksessa olevat 6. luokkien oppilaat siirtyvät poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin koulussa todettujen koronatapausten vuoksi 19.3.-1.4. väliseksi ajaksi.
Etäopetukseen siirtyy 80 oppilasta. He saavat tietokoneen ja muut opiskeluvälineet kotoa käsin tapahtuvaa opiskelua varten.
Koululounas tarjotaan etäopiskeluun siirtyville ruokakasseissa. Huoltajille toimitetaan lisätieto Wilman kautta.
Koulun muut oppilaat jatkavat lähiopetuksessa. Kontulassa sijaitseva Keinutien ala-aste toimii kahdessa toimipisteessä ja oppilaita on yhteensä noin 530.
17.3. klo 17.25: Helsingin vankilassa 15 vankia altistunut tartunnalle
Helsingin vankilassa 15 vankia on altistunut koronavirustartunnalle, kertoo Rikosseuraamuslaitos (Rise) tiedotteessa.
Altistuminen on tapahtunut vankien kesken. Rise kertoo, että altistumisen vuoksi on tehty tarvittavat karanteenitoimet ja altistuneista levinneet mahdolliset jatkotartunnat selvitetään testein.
Risen mukaan uusien vankeusrangaistusten aloitusten yhteydessä tehdään koronatestejä ja niissä on viime viikkoina havaittu koronatartuntoja aiempaa enemmän.
17.3. klo 16.50: Kannelmäen peruskoulussa yksi luokka siirtyy poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin
Kannelmäen peruskoulussa yksi luokka neljäsluokkalaisia siirtyy torstaina 18. maaliskuuta poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin.
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt koskevat kyseistä luokkaa ajalla 18.3.–22.3., jolloin luokka opiskelee etäyhteyksiä hyödyntäen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen teki perusopetuslain perusteella päätöksen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin Kannelmäen peruskoulussa keskusteltuaan koulun rehtorin sekä sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa.
Päätös etäopetukseen siirtymisestä varmistaa opetuksen turvallisen sujumisen.
Kannelmäen peruskoulu toimii neljässä toimipisteessä ja oppilaita on noin 1090. Koulun muut luokat luokka-asteilla 1-6 ja erityisen tuen oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.
17.3. klo 16.22: Rajoille pakollinen terveystarkastus riskimaista saapuville
Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tehneensä niin sanotun massapäätöksen maahantulijoiden pakollisesta terveystarkastuksesta. Tarkastuksen osana voidaan ottaa myös koronavirustesti.
Terveystarkastuksessa maahantulijalta pyydetään todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on otettu kolmen päivän sisällä. Myös todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista hyväksytään, mikäli se on luotettava. Tällöin saapuja välttyy lähtökohtaisesti koronavirustestiin menemiseltä heti maahantulon jälkeen.
Päätös koskee Helsingin satamien, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen niin sanotuista riskimaista tulevia henkilöitä. Päätös on voimassa torstaista 18. maaliskuuta alkaen 31. maaliskuuta saakka.
Riskimaasta saapuvalla henkilöllä tarkoitetaan avin mukaan ihmistä, joka on oleskellut Suomeen saapumista edeltäneen kahden viikon aikana sellaisessa maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Käytännössä kyseinen ilmaantuvuusluku ylittyy reippaasti lähes kaikissa Euroopan maissa.
Määräys ei koske Helsinki-Vantaalla jatkolennoille vaihtavia matkustajia eikä rahtiliikenteen kuljettajia ja logistiikkahenkilöitä työtehtävissään.
Pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytymisestä voi avin mukaan seurata sakko tai enimmillään kolmen kuukauden vankilarangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.
17.3. klo 16.16: Huoli Astra Zeneca -rokotteesta saanut ihmisiä perumaan rokotusaikojaan
Isoissa kaupungeissa on peruttu joitakin rokotusaikoja Astra Zeneca -rokotteen ympärillä käydyn kriittisen keskustelun takia.
Vantaalta kerrotaan, että Astra Zenecan vaikutusta perumisiin ei pystytä sanomaan, sillä peruutuksen syytä ei kysytä perujalta. Maaliskuussa perumisia on ollut aikaisempaa enemmän, mikä voi johtua Astra Zeneca -kohusta, tai sitten ei.
Espoossa on tullut viitisenkymmentä rokotusajan peruutusta, mutta ajat on saatu täytettyä jo uudelleen muilla rokotteenottajilla. Rokotusten peruuttaminen kiihtyi nimenomaan viime viikon perjantaina, jolloin uutisointi aiheen ympärillä lisääntyi.
Helsingistä kerrotaan, että puhelinpalvelun soittojen perusteella Astra Zeneca mietityttää rokotteenottajia ja osa on perunut aikansa tai jättänyt rokotteen ottamatta siitä johtuen. Mittavasta ongelmasta ei kuitenkaan ole kyse.
Suomessa Astra Zenecalla rokotetuilla verisuoniongelmia ei ole havaittu normaalia enempää, vaan päinvastoin.
THL:n erityisasiantuntija Mia Kontiota ihmisten perumat rokoteajat harmittavat.
– Tämä on erittäin valitettavaa, että ihmiset tuntevat tällaista tarvetta perua rokotuksensa. Mutta kuten tiedotimme tänään aamulla, meillä ei ole Suomessa todettu mitään yhteyttä veritulppien ja Astra Zenecan välillä ja toivon, että ihmiset hakevat rokotteen.
17.3. klo 8.34 Helsingin terveysasemilla vähennetään kiireetöntä hoitoa
Terveysasemien henkilökuntaa siirretään tästä päivästä alkaen tartunnanjäljitykseen. Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että jäljitykseen siirtyy enintään neljäksi viikoksi 50 terveysasemien työntekijää.
Terveysasemien työntekijät palaavat terveysasemille, kun tartunnanjäljityksen viiveettömän toiminta saadaan turvattua muualla tavoin, sanoo Lukkarinen.
Jotkut varatut ajat saatetaan joutua perumaan, mutta kiireelliset ja välttämättömät vastaanotot hoidetaan terveysasemilla normaalisti.
Kaupungin terveyspalvelut toivovat, että terveysasemille otettaisiin yhteyttä vasta epidemiatilanteen helpottaessa kaikissa sellaisissa asioissa, joita ei ole välttämätöntä hoitaa juuri nyt.
17.3. klo 8.21 Vantaalaiskoulua piinaavat edelleen useat tartunnat
Hakunilassa sijaitsevassa Lehtikuusen koulussa on todettu jälleen useita koronavirustartuntoja.
Kaupunki tiedottaa, että koulussa on todettu maaliskuun aikana useilla eri luokka-asteilla tartunta 11 henkilöllä. Osa tartunnoista on todettu henkilöillä, jotka ovat olleet karanteenissa aiemman altistuksen perusteella. Suuri osa tartunnoista on kaupungin mukaan todennäköisesti peräisin muualta kuin koulusta.
Aiemmin koulussa ilmenneessä tartuntaryppäässä todettiin tammi-helmikuussa yhteensä 80 koronavirustapausta.Näistä tartunnoista 32 on varmistunut brittivariantin aiheuttamaksi. Kaikkien näytteiden kohdalla lopullisia tuloksia ei ole vielä saatu.
Talviloman jälkeen todettujen uusien tartuntojen ja aiemman tartuntaryppään välillä ei epäillä olevan suoraa yhteyttä.
16.3. klo 13.00: Vuosi koronaa lähes autioitti Helsingin keskustan
Helsingin ydinkeskusta on miltei autioitunut verrattuna vuoden takaiseen aikaan, jolloin koronapandemia vasta teki tuloaan Suomeen.
Rautatieaseman, Kampin ja Esplanadin lähialueilla vietti aikaansa vain 287 000 ihmistä kuluvan maaliskuun ensimmäisellä viikolla Telian matkapuhelinverkosta kootun tilaston mukaan.
Viime vuonna vastaavaan aikaan 795 000 ihmistä oleskeli samoilla alueilla.
Nykyään näillä keskustan alueilla viettää siis aikaansa enää noin kolmannes siitä ihmismäärästä, joka oli siellä vuosi sitten.
16.3. klo 12.36: Korkeat vieraskielisten koronaluvut nousseet entistä suuremmiksi
Ulkomaalaistaustaisten osuus pääkaupunkiseudun koronavirustartunnoissa on ollut korkea jo pitkään, mutta parin viime viikon aikana se on kasvanut entisestään. Taustalla on monia syitä, joista osa on rakenteellisia.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vieraskielisten eli muiden kuin suomen- ja ruotsinkielisten osuus koronatartunnoista on ollut syksystä lähtien suunnilleen kolmannes, kertoo Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen. Viimeisen viikon aikana se on otantojen perusteella noussut 40–50 prosenttiin.
– Vaikuttaisi ehkä siltä, että kantaväestön tartunnat olisivat vähän nopeammin tasaantumassa kuin vieraskielisten. Siellä nousu on jatkunut voimakkaampana kuin suomen- ja ruotsinkielisillä, Järvinen kertoo.
Helsingissä vieraskielisten osuus tartunnoista nousi viime viikolla 39 prosenttiin, ja Vantaalla se on ollut alkuvuonna 45–50 prosenttia. Helsingissä vieraskielisten osuus koko väestöstä on noin 16,5 prosenttia ja Vantaalla noin 21 prosenttia, joten ulkomaalaistaustaiset ovat yliedustettuina tartunnoissa.
Lue myös: HUSin Juha Tuominen: Riskiryhmiin tulisi laskea myös korkean ilmaantuvuuden alueella asuvat – "Minusta on vaarallista, jos tätä harkintaa ei nyt tehdä"
16.3. klo 12.06: Porvoossa rokotetaan pian 2. ryhmän riskiryhmäläisiä – rokotteena Astra Zeneca
Porvoon kaupuinki tiedottaa, että sairautensa mukaan riskiryhmään 2 kuuluvien 18-69-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät Porvoossa. Ajanvaraus alkaa keskiviikkona 17. maaliskuuta kello 8.
Ajanvaraus tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa koronarokotusaika.fi. Ajan saa myös puhelimitse numerosta 040 145 5000.
Riskiryhmän 1 rokotukset jatkuvat edelleen. Myös riskiryhmälle 2 annetaan Astra Zenecan rokotetta.
– Astra Zenecan rokote herättää ymmärrettävästi huolta, kun rokotteen käyttö on laitettu tauolle joissain maissa. Rokotetta on kuitenkin annettu valtavasti maailmalla ongelmitta ja se on hyväksytty saman käytännön mukaan kuin muutkin rokotteet. Rokotteen ottamista pidetään turvallisena, ja erittäin tärkeänä riskiryhmään kuuluville, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.
15.3. klo 18.42: Porvoossa Kvarnbackens Skolassa on todettu koronatartunta
Porvoon kaupunki tiedottaa, että Kvarnbackens Skolassa on todettu uusi koronavirustartunta. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Tartunnalle on altistunut 38 henkilöä ja heidät asetetaan karanteeniin.
Altistuneille tai altistuneiden huoltajille on tiedotettu asiasta rehtorin kautta. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, kontaktia tartunnan saaneeseen ei ole ollut. Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti viimeistään tiistaina 16. maaliskuuta.
Koulutoiminta jatkuu muilta osin lukujärjestyksen mukaisesti noudattaen aikaisemmin annettuja turva- ja hygieniaohjeita.
15.3. klo 18.40: Helsingin koronatilanne on pahempi kuin Euroopan suurkaupungeissa
Koronatilanne pahenee ympäri Eurooppaa rokotuksista ja rajoituksista huolimatta. Näin myös Helsingissä.
Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tuoreista tilastoista näkyy, miten Helsingin koronatilanne vertautuu muihin Euroopan pääkaupunkeihin.
Helsinki-Uusimaan kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden oli ECDC:n tuoreimpien tietojen mukaan 321. Luvut perustuvat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tietoihin ja ovat viikolta 9.
Tilanne on nyt pahempi kuin esimerkiksi Madridissa, Berliinissä ja Kööpenhaminassa.
15.3. klo 18.30: Ajanvaraus koronarokotukseen tökki pitkin päivää – palvelut toimivat jälleen normaalisti
HUSin tunnistautumispalvelut toimivat jälleen.
Tunnistautumispalveluissa havaittiin maanantaina kello 9 aikaan tekninen häiriö, joka vaikutti muun muassa koronarokotusajan varaamiseen.
Helsingin kaupunki kertoi sivuillaan, että ongelmia saattoi esiintyä Omaolo.fi-palvelussa, koronavirusneuvonnassa, rokotusajanvarauksessa verkossa sekä puhelimitse tehtävissä ajanvarauksissa.
HUSin ICT-tuotantojohtaja Risto Laakkonen kertoi puoliltapäivin, että osa tunnistautumista käyttävistä palveluista oli saatu toimimaan, mutta vian syytä ja sen korjausta selvitettiin edelleen.
– Pidän mahdollisena, että suuri käyttäjämäärä aamulla vaikutti palveluiden saatavuuteen. Esimerkiksi Espoossa aukesi aamulla uusia rokotusaikoja.
Kello 16 jälkeen iltapäivällä Laakkonen kertoi, että palvelut toimivat jälleen normaalisti. Hänen mukaansa tilannetta seurataan yhä tehostetusti.
14.3. klo 17.11: Tänään Suomessa raportoitujen koronatapausten määrä on korkeampi kuin koskaan – luku on huolestuttava, mutta ei kerro koko totuutta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on raportoitu tänään sunnuntaina 863 uutta koronatartuntaa.
Luku on tähän saakka suurin Suomessa yhtenä päivänä raportoitujen uusien tartuntojen määrä. Se kuitenkin sisältää tartunnat ajalta 8.–13. maaliskuuta, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.
– Tässä on semmoinen tekninen asia, että yksi laboratorio oli jättänyt pari päivää ilmoittamatta lukuja viikon loppupuolelta, ja ne tulivat tähän samaan syssyyn, Salminen sanoo Ylen haastattelussa.
Kyseinen laboratorio toimittaa luvut suuresta osasta sisämaata. Pahin epidemiatilanne on kuitenkin edelleen Etelä-Suomessa.
Salmisen mukaan tänään ilmoitettu uusien tartuntojen määrä on joka tapauksessa hyvin huolestuttava.
– Erityisesti Etelä-Suomessa on kasvavat luvut, ja mitään nopeaa käännettä alaspäin ei ainakaan tällä seuranta-ajalla voida todeta. On syytä olla huolissaan, että tilanne voi tästä jopa huonontua.
Salminen toivoo, että ihmiset jaksavat vähentää sosiaalisia kontakteja vielä muutaman kuukauden.
Tilanne olisi hyvä saada haltuun ennen kesää Salmisen mukaan.
Lue lisää täältä.
13.3. klo 10.40: Vantaa haluaa seuloa koko Kytöpuiston koulun
Vantaalla Kytöpuiston koulussa on todettu yhteensä 17 koronavirustartuntaa viimeisten kahden viikon aikana.
Suurin osa altistuneista on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Lisäksi kaikki altistuneet ohjataan testiin oireista riippumatta.
Viimeisimpänä tietoon tulleiden tapausten kohdalla altistuneiden kartoitus on vielä kesken.
Tapauksia on todettu useilla eri luokka-asteilla, ja joillain yksittäisillä luokilla on todettu useita tapauksia. Kaikkien tapausten välillä ei ole selkeitä yhteyksiä.
Osa tartunnoista on todettu henkilöillä, jotka ovat olleet karanteenissa aiemman altistuksen perusteella. Kaikki tartunnan saaneet eivät ole aiheuttaneet altistumisia koulun tiloissa.
Koulussa todettujen koronavirustapausten vuoksi Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on päätynyt seulomaan kaikki koulun oppilaat ja henkilökunnan.
Tämä tarkoittaa, että kaikkia koulun oppilaita ja henkilökuntaa suositellaan menemään koronavirustestiin oireista riippumatta. Aika testiin varataan itse.
Lue lisää täältä.
12.3. klo 7.35: Koronarokotteiden saatavuusongelmat ovat hidastaneet rokottamista
Modernan valmistaman koronarokotteen saatavuusongelmat ovat hidastaneet rokottamista Uudenmaan reuna-alueilla.
Esimerkiksi Keusoten eli Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän alueella rokotetaan vielä 80-vuotiaita ja heitä vanhempia, kun taas Helsingissä vuorossa ovat pian jo 70–75 -vuotiaat.
Edes 70–79 -vuotiaiden koronarokotukset eivät ole Keusoten alueella vielä käynnistyneet, ja kuntayhtymä kertoo verkkosivuillansa saavansa tähän ikäryhmään kuuluvilta useita yhteydenottoja.
Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo sähköpostitse, että HUS Apteekki toimittaa ikäihmisten rokotuksiin Modernan ja Pfizerin rokotteita. Uudenmaan reuna-alueiden ikäihmisten rokotukset on suunniteltu toteutettavaksi Modernan rokotteella, koska sen logistiset vaatimukset eivät ole yhtä vaativia kuin Pfizerin rokotteella.
– Moderna-rokotteen saatavuus ja saatavuuden ennakoitavuus on ollut selkeästi huonompaa kuin Pfizerin, jolla esimerkiksi Helsinki tietojemme mukaan pääsääntöisesti rokottaa ikäihmiset, kertoo Laitinen-Parkkonen.
Laitinen-Parkkosen mukaan Keusoten alueella lähes kaikki yli 85-vuotiaat ovat saaneet vähintään yhden rokoteannoksen.
HUS Apteekin tavoitteena on, että viikon 15 perjantaihin mennessä kaikki HUS-alueen yli 70-vuotiaat olisivat saaneet yhden rokoteannoksen.
12.3. klo 7.30: Koronatartunnat kasvussa Helsingissä – kaupunki valmistautunut sairaanhoidon kasvuun
Helsingissä koronatartuntojen määrä on edelleen kasvussa.
Ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä 14 päivässä 100 000 ihmistä kohden on 400.
Se ei kuitenkaan ole heijastunut sairaalahoidon tarpeen kasvuun – ainakaan vielä.
Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori vakuutti torstaina tiedotustilaisuudessaan, että kaupungilla on suunnitelmat valmiina jos hoidon tarve kasvaa.
Silloin käyttöön otetaan varasairaala Herttoniemessä. Se saadaan Vapaavuoren mukaan toimintaan viikossa.
12.3. klo 7.26: Rajoitukset jatkuvat Uudellamaalla
Nykyiset koronarajoitustoimet jatkuvat Uudellamaalla myös lähiviikkoina.
Kiinni pysyvät siis julkiset ja yksityiset tilat kuten yleiset saunat, tanssipaikat ja sisäleikkipuistot.
Myös yli kuuden hengen yleisötilaisuuksien kieltoa jatketaan kuukaudella.
Lisäksi on voimassa tartuntatautilain velvoite varmistaa, että lähikontakteilta vältytään.
11.3. klo 10.42: VR ja HSL ottavat käyttöön maskipakon
Helsingin seudun liikenne (HSL) ottaa käyttöön maskipakon.
Maskipakko Helsingin seudun liikennevälineissä astuu voimaan lauantaina 13. maaliskuuta. Yksityiskohdat tarkentuvat perjantain 12. maaliskuuta aikana.
Muuttuneen epidemiatilanteen vuoksi maskin käyttäminen on ehdottoman tärkeää myös joukkoliikenteessä kaikilla matkoilla, perustelee HSL. Maskipakosta voivat poiketa vain sellaiset henkilöt, jotka eivät terveytensä vuoksi voi käyttää maskia.
HSL ei kuitenkaan aio poistaa maskittomia matkustajia liikennevälineistä, eikä myöskään ala sakottaa, jos maskia ei ole.
Velvoite käyttää maskia lisätään myös HSL:n matkaehtoihin.
Jo keskiviikkona VR kertoi asettavansa maskipakon yli 12-vuotiaille kaikkiin VR:n kauko- ja lähijuniin. Se on tullut voimaan tänään eli torstaina 11. maaliskuuta.
Terveydelliset syyt estävät maskin käytön pienellä osalla asiakkaista. Todistusta terveydellisistä esteistä VR ei vaadi.
Jos matkustaja ei muiden syiden vuoksi suostu käyttämään maskia, hänen kanssaan ensisijaisesti neuvotellaan. Jos junassa on tilaa, hänet voidaan eristää. Maskitonta matkustajaa ei hevillä heitetä pois kyydistä, mutta mahdollista asiakkaan junasta poistaminen kuitenkin on, kerrotaan VR:ltä.
11.3. klo 7.35: HSL varautuu matkustajamäärän rajoittamiseen julkisissa liikennevälineissä
Helsingin seudun liikenteessä valmistaudutaan uusiin mahdollisiin rajoitustoimiin.
Tällä hetkellä joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat kuitenkin niin alhaisia, että esimerkiksi metroissa tai junissa asiakasmäärän rajoittaminen puoleen ei toisi suurta muutosta tilanteeseen.
– Näissä kulkuvälineissä ei edes ruuhkahuippuaikoina ole ollut puolta kapasiteetista käytössä kuin vain hyvin harvoin. Tarvittaessa matkustajamäärien valvontaan voitaisiin hyödyntää järjestyksenvalvojia, konduktöörejä ja lipuntarkastajia, kertoo HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkonen.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää parhaillaan, onko Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueella tarve ryhtyä rajoitustoimiin. Päätöksiä tehtäneen Päijät-Hämeen osalta tällä viikolla, jolloin rajoitukset menisivät ensi viikon alkuun.
Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut Traficomille, että joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoitusten edellytykset täyttyvät. HUS kuitenkin arvioi, ettei rajoitustoimenpiteisiin ole vielä tarvetta ryhtyä, vaan ensin katsotaan aiemmin annettujen hallintalain mukaisten tiukempien koronarajoitusten purevuus.
Traficomin toimenpiteiden edellytyksenä on se, että sairaanhoitopiiri tekee ilmoituksen siitä, että alueella on tarvetta ryhtyä liikenteenrajoitustoimenpiteisiin. Vielä millekään alueelle rajoituksia ei ole asetettu.
10.3. klo 15.00: Porvoossa kaksi tartuntaa kouluissa
Porvoon Peipon koulussa on todettu koronavirustartunta, kertoo Porvoon kaupunki. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Peipon koulussa tartunnalle on altistunut 25 henkilöä ja heidät asetetaan karanteeniin.
Muilta osin koulutoiminta jatkuu normaalisti lukujärjestyksen mukaisesti noudattaen aikaisemmin annettuja turva- ja hygieniaohjeita.
Myös Kvarnbackens skolassa on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen. Altistuneita on 15 ja heidät asetetaan karanteeniin.
10.3. klo 8.20: Helsingissä siirrytään rokottamaan 18–54-vuotiaita riskiryhmäläisiä
Helsingissä aloitetaan jo 18–54-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset.
Rokotteen voi siis saada, jos on koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.
Tarkempaa tietoa nyt rokotettavista ryhmistä saa osoitteesta koronarokotus.hel.fi.
Siellä voi myös varata rokotusajan tästä päivästä eli keskiviikosta 10. maaliskuuta alkaen.
9.3. klo 7.35: Vankiloissa muutamia tartuntoja, kokonaistilanne kohtuullisen hyvä
Etelä- ja Länsi-Suomen vankiloissa on todettu muutamia koronavirustartuntoja.
Rikosseuraamuslaitoksen mukaan tartunta on todettu viikonlopun aikana muutamalla henkilökunnan jäsenellä ja vangilla. Altistuneita on tämän hetken tietojen mukaan kymmenkunta.
Kaikki vankien tartunnat ovat tulleet jäljityksen perusteella muurien ulkopuolelta. Vankiloissa ei ole ollut jatkotartuntoja.
Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankiloiden koronatilanne on edelleen kohtuullisen hyvä ottaen huomioon laitosmaiset olosuhteet ja koronataudin korkean leviämisriskin.
9.3. klo 6.32: Ravintolaslku alkoi, ulosmyynti sallittu
Kolmen viikon ravintolasulku alkaa tänään eli tiistaina 9. maaliskuuta.
Kiellon vuoksi kiinni ovat kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot.
Kielto ei kuitenkaan koske esimerkiksi ruokaloita ja henkilöstöravintoloita, jotka palvelevat vain rajattua joukkoa asiakkaita.
Kaikki ravintolat saavat jatkaa ulosmyyntiä. Tämänhetkisen tiedon mukaan ravintolat voivat ottaa asiakkaita jälleen 29. maaliskuuta.
9.3. klo 6.20: Helsingissä ryhdytään rokottamaan 70–74-vuotiaita
Helsinki aloittaa 70–74-vuotiaiden koronavirusrokotukset. Ajanvaraus rokotuksiin on auennut.
Rokotusajan voi varata verkossa tai soittamalla. Myös kyseisen ikäluokan omaishoitajat saavat rokotteen, jos heillä on omaishoidon tuen päätös asiasta.
Rokotukset annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä. Yli 70-vuotiaat saavat Pfizerin rokotetta.
Samalla aloitetaan myös perussairautensa vuoksi koronavirukselle erittäin voimakkaasti alttiiden alle 55-vuotiaiden rokottaminen. Asiasta tiedotetaan lisää erikseen. Alle 70-vuotiaat saavat Astra Zenecan rokotetta.
8.3. klo 11.55: Merivartiosto käännyttänyt Helsingin satamassa lähes sata henkilöä viime viikolla
Merivartiosto on käännyttänyt viime viikolla lähes sata maahanpyrkijää Helsingin satamassa.
Suomenlahden merivartiosto käännytti viime viikolla maanantain ja perjantain välisenä aikana yhteensä 98 henkilöä takaisin Viroon Helsingin satamassa.
Lue koko juttu: Suomenlahden merivartiosto käännytti viime viikolla 98 henkilöä Helsingistä takaisin Viroon – rokotustodistus tai sairastettu koronavirus ei riitä maahanpääsyyn
Merivartiosto muistuttaa, että tulijoiden on täytettävä maahantulon kriteerit.
Pelkkä todistus koronavirustestistä tai koronavirusrokotuksesta ei anna ulkomaan kansalaiselle oikeutta maahantuloon.
8.3. klo 8.45: VR sulkee lipputoimistot sulkutilan ajaksi
VR sulkee lipputoimistonsa ja pääosin myös ravintolapalvelunsa kolmeksi viikoksi.
Junien ravintolavaunusta saa tilata ainoastaan omalle istumapaikalle tai yöjunan hyttiin.
Helsingin rautatieasemalle on avoinna pari yritystä, joista voi ostaa eväitä mukaan.
Lipunmyyntitoimistot suljetaan Helsingissä, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.
VR suosittelee lippujen ostamista esimerkiksi nettisivuiltaan tai mobiilisovelluksesta.
8.3. klo 7.55: Hiihtolomilla levinneet tartunnat alkavat näkyä
Hiihtolomilla levinneet koronatartunnat näkyvät jo Uudellamaalla.
Esimerkiksi Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän alueella on raportoitu ulkomailla saatuja tartuntoja ja niiden jatkotartuntoja.
Lauantaina alueella todettiin 15 uutta koronatartuntaa ja sunnuntaina 12.
Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymässä on karanteenissa tällä hetkellä lähes 1900 asukasta.
Viikonloppuna Tuusulan Hyrylässä tapahtui joukkoaltistuminen liikuntakeskuksessa ja Hyvinkäällä kauppakeskuksen kahvilassa mahdollinen altistuminen koronavirukselle.
8.3. klo 7.42: Vantaalla puretaan jäljityssumaa
Vantaan koronajäljityksessä työskentelee tästä päivästä alkaen 125 jäljittäjää. Lisätyövoimaa saadaan keikkatyöläisistä.
Pahimmillaan jäljitysviive on ollut noin viikon mittainen, kun se saisi olla päivän tai enintään kaksi.
Tartunnanjäljittäjiä on etsitty myös avoimella ulkoisella haulla, johon on ilmoittautunut yli sata kiinnostunutta.
Vantaan kaupunki siirtää jäljitykseen työvoimaa muun muassa kuntoutuksesta, jonka toimintaa supistetaan tilapäisesti.
Apuna on viime viikosta lähtien ollut myös Puolustusvoimien kantahenkilöstöä, kymmenen jäljittäjän verran.
Vantaalla uskotaan, että tartunnanjäljityksen jonot saadaan purettua tällä viikolla.
8.3. klo 6.25: Sulkutila alkoi – katso lista rajoituksista
Suomessa on maanantaina tullut voimaan kolme viikkoa kestävä "sulkutila".
Sulkutila tuo monia muutoksia etenkin koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisalueille. Suuret muutokset koskevat esimerkiksi yläkouluja ja toiseen asteen oppilaitoksia.
Vaikka ravintoloiden sulku on edennyt eduskunnassa poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa, ei se ole vielä saanut lopullista sinettiä. Eduskunta käsittelee ravintosulkua vielä maanantaina. Teoriassa sulku voi tulla voimaan hallituksen toivomassa määräajassa jo maanantaina, mikäli presidentti ehtii vielä vahvistaa lain.
Nämä rajoitukset ovat nyt voimassa HUS-alueella:
- Helsinki ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ovat epidemian leviämisvaiheessa.
- Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 6 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan.
- Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen 8.-28. maaliskuuta koko Etelä-Suomen alueella. Toisen asteen etäopetusta jatketaan alueella poikkeusoloihin liittyvien sulkutoimien ajan 28.3.2021 saakka.
- Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, 12-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten ohjatun harrastustoiminnan vuoroja lukuun ottamatta, pysyvät maaliskuussa edelleen suljettuina.
- Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua.
Muun Suomen rajoitukset löydät tästä jutusta.
7.3. klo 12.24 THL: Ilmaantuvuusluku lähes puolitoista kertainen
Suomessa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on lähes puolitoista kertaistuneen kahden viikon tarkastelujaksolla edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viikon aikana on todettu yli 8 300 tartuntaa, kun niitä edeltävien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin noin 6 100. Tartuntojen kahden viikon määrä on siis kasvanut yli 2 000:lla.
Viimeisimpien kahden viikon 8 300 tartuntaa jakautuvat niin, että viimeisten seitsemän päivän aikana niitä on todettu 4 400, kun edeltävällä viikolla todettiin 3 900 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku, eli kahden viikon tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden, on jatkanut nousuaan: tämän päivän luvut huomioiden se on noin 146, kun tarkastelujaksoa edeltävillä kahdella viikolla se oli 103.
Suomessa ilmoitettiin tänään, sunnuntaina 511 uutta koronavirustartuntaa. Helsingissä on todettu tänään 210 uutta koronavirustartuntaa, Vantaalla 65 ja Espoossa 47.
Sairaanhoitopiireistä ilmaantuvuusluku on korkein Ahvenanmaalla (448), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (294) ja Varsinais-Suomessa (192). Helpoin epidemiatilanne on ilmaantuvuuden kannalta Kainuussa (10), Pohjois-Karjalassa (19) ja Itä-Savossa (20).
Vaikka epidemia jatkaa kiihtymistään, tämän päivän tartuntaluku on kuitenkin pienempi kuin useimpien päivien tällä viikolla: tiistaista lauantaihin tartuntojen päivittäinen määrä vaihteli noin 600–800 välillä.
7.3. klo 12.19 Porvoossa päiväkoti Helmessä koronavirustartunta – altistuneita 34
Porvoossa päiväkoti Helmessä on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Porvoon kaupunki. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Päiväkodissa tartunnalle on altistunut 34 henkilöä. Altistuneet tai heidän huoltajansa ovat saaneet päiväkodinjohtajalta tiedon altistumisesta.
Jos yhteydenottoa ei ole tullut, ei kontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut. Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti tänään, sunnuntaina. Altistuneet määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.
Muilta osin päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti.
Altistuneiden henkilöiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin.
– Muistutamme edelleen kaikkia siitä, että lievissäkin koronaan viittaavissa oireissa täytyy jäädä kotiin matalalla kynnyksellä ja hakeutua koronatestiin, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.
6.3. klo 18.29 THL: Koronaepidemia kiihtyy edelleen
Koronaepidemia kiihtyy edelleen, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu yli 2 200 enemmän kuin edeltävillä kahdella viikolla.
THL:n mukaan Suomessa todettiin lauantaina 648 uutta koronavirustartuntaa. Koronatartuntoja on raportoitu Suomessa nyt 61 552.
Koronaviruksen ilmaantuvuus on reilut 146 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Manner-Suomessa suurinta koronan ilmaantuvuus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin alueella, missä ilmaantuvuus on noin 290.
Ainakin yhden koronarokotteen on saanut Suomessa liki 471 000 ihmistä. Toisen rokotteen on saanut lähes 85 000 suomalaista.
6.3. klo 11.26 Loviisassa käyttöön koronarokotusten varauksiin takaisinsoittopalvelu
Koronavirusrokotuksien puhelinajanvarauksessa on eilen, perjantaina otettu käyttöön takaisinsoittopalvelu, Loviisan kaupunki tiedottaa. Puhelinajanvarauksessa ei vastata suoraan saapuviin puheluihin, vaan käytössä on ainoastaan takaisinsoittopalvelu.
Puhelinajanvarauksen numero pysyy samana, 044 455 5360. Palvelu on avoinna arkisin kello 8–16.
Soittajia ohjeistetaan soittamaan vain kerran. Soittajan tulee valita linja 1 (75 vuotta täyttäneet henkilöt) tai linja 2 (1. riskiryhmään kuuluvat henkilöt). Yhteystietosi tallennetaan järjestelmään. Ajanvaraajalle soitetaan takaisin rokotusajankohdasta.
Varattavissa olevat rokotusajat riippuvat vain ja ainoastaan kaupungille toimitetuista rokotemääristä. Takaisinsoittoja tehdään, kun rokotusaikoja on varattavissa.
Voit varata rokotusajan myös sähköisestä ajanvarauspalvelusta koronarokotusaika.fi
6.3. klo 10.27 Porvoossa useita paikkoja, joissa on voinut altistua koronavirukselle
Koronavirustartunnan saaneita henkilöitä on liikkunut Porvoossa tartuttavuusaikana, kaupunki tiedottaa.
Koronavirustartunnalle on voinut altistua sunnuntaina 21.2. kello 15–15.40 ravintola Oishi Sushissa sekä tiistaina 23.2. kello 13–13.30 kahvila Espresso Housessa ja kello 15–15.30 Lehtimäen Grillillä.
Samassa paikassa samoihin aikoihin asioineita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.
Koronatestiin voi varata ajan sähköisesti Koronabotista ympäri vuorokauden osoitteesta tai puhelimitse numeroissa 040 547 7764 tai 040 481 0344. Numerot palvelevat ma–to klo 8–15.30, pe klo 8–14.30.
6.3. klo 10.23 Porvoon Kvarnbackens skolassa koronavirustartunta, altistuneita yhteensä 35
Kvarnbackens skolassa on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Porvoon kaupunki. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Kvarnbackens skolassa tartunnalle on altistunut 25 henkilöä ja heidät asetetaan karanteeniin. Altistuneille tai altistuneiden huoltajille on tiedotettu asiasta rehtorin kautta. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, kontaktia tartunnan saaneeseen ei ole ollut. Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti viimeistään sunnuntaina 7. maaliskuuta.
Lisäksi vapaa-ajan harrastuksessa tartunnalle on altistunut kymmenen henkilöä, joille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.
Koulutoiminta jatkuu muilta osin lukujärjestyksen mukaisesti noudattaen aikaisemmin annettuja turva- ja hygieniaohjeita.
Altistuneiden henkilöiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin.
6.3. klo 9.26 Helsinki alkaa valvoa koronatoimia kaupoissa ja muissa asiakastiloissa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut alkaa ensi viikolla valvoa hygieniajärjestelyitä ja turvaväleihin liittyviä ohjeistuksia muun muassa kaupoissa, kauppakeskuksissa ja liikuntatiloissa, kaupunki tiedottaa.
Tarkastukset liittyvät tartuntatautilain muutokseen. Elintarvike- ja ympäristötarkastajat tekevät tarkastuksia normaalin valvonnan yhteydessä. Lisäksi tarkastuksia tehdään epidemiologisen arvion perusteella ja aluehallintoviraston pyynnöstä.
Jatkossa tarkastuksia tehdään myös muihin avoinna oleviin asiakas- ja kokoontumistiloihin, joita koronan leviämisen ehkäisemiseen liittyvät vaatimukset koskevat.
Kaikissa asiakastiloissa pitää esimerkiksi olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen joko kädet pesemällä tai käsidesillä. Mahdolliset asiakaspaikat on sijoitettava riittävän etäälle toisistaan ja oleskelu on muutoinkin järjestettävä mahdollisimman väljästi turvavälit huomioiden.
Ravintoloiden tartuntatautilain mukaisesta valvonnasta vastaa edelleen aluehallintovirasto.
4.3. klo 19.36 Koronarajoitukset kiristyvät: Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään Etelä-Suomessa, tilojen sulkupäätös laajenee koko Uudellemaalle
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt useita päätöksiä koko alueensa koronarajoituksista.
Tilojen sulkupäätös laajennetaan koskemaan koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta. Määräys on voimassa 8.–14. maaliskuuta.
Päätös koskee laajasti sekä julkisen että yksityisen sektorin tiloja. Sisätiloja saa käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava ihmismäärä on viisikymmentä. Jos sääntöä ei noudateta, tilat on suljettava.
Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen 8.-28. maaliskuuta koko Etelä-Suomen alueella.
Lue lisää täältä.
4.3. klo 13.46 Avi valmistelee yläkoulujen sulkua laajalti Etelä-Suomeen, liikuntatilojen rajoitukset laajenemassa koko Uudellemaalle
Pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa Uudenmaan kunnassa kuntosalit, yleiset saunat ja lukuisat muut harrastus- ja asiakastilat sulkivat maanantaina ovensa, tai rajoittivat kävijämäärän alle kymmeneen.
Nyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee samaa tiukennusta koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Avin on määrä julkaista tänään päätös asiasta.
Sisätiloja saa sulun aikana käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastuksiin sekä aikuisten toimintaan, jos tiloissa on alle 10 henkilöä.
Tällä hetkellä vastaava sulku on voimassa Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Keravalla, Järvenpäässä, Kirkkonummella, Sipoossa ja Tuusulassa.
Valmistella on myös muita tiukennuksia ja ne koskevat koko Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluetta. Esimerkiksi yläkoulujen tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Karjalassa, koko Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä.
Avi tiedottanee tänään torstaina lisää päätöksistään.
Lue aiheesta lisää täältä.
4.3. klo 13.43 Tartuntojen nopea lisääntyminen kuormittaa jo terveydenhuoltoa – tehohoidon tarve lisääntynyt erityisesti HUSin sairaaloissa
Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana selvästi kasvanut. Myös tehohoidon tarve on lisääntynyt viimeisen parin viikon aikana erityisesti HUSin sairaaloissa, mutta tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut valtakunnallisesti uhattuna. Asia tuli ilmi THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa.
Sairaalahoidossa oli 3.3. kaikkiaan 258 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta.
Ennusteet tulevan viikon valtakunnallisista erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen nousussa.
4.3. klo 13.40 HUS-alueella 517 uutta tartuntaa
Suomessa on todettu 758 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Uusista tartunnoista 517 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Niistä 244 on Helsingistä, 102 Vantaalta ja 81 Espoosta.
Sairaanhoitopiireistä toiseksi eniten uusia tartuntoja todettiin Varsinais-Suomessa, jossa luku oli tänään 87. Varsinais-Suomen tartunnoista 52 todettiin Turussa.
Kaikkiaan Suomessa on todettu tähän mennessä 60 200 koronavirustartuntaa.
3.3. klo 13.15 Etelän hiihtolomalaiset veivät Kuusamoon tartuntoja
Ensimmäinen hiihtolomaviikko toi Kuusamoon useita koronavirustartuntoja. Niistä noin kymmenen on todettu eteläsuomalaisilla vierailla ja paikallisilla viisi.
Kuusamossa on todettu altistumismahdollisuus koronavirukselle useassa ravintolassa Rukalla viime viikolla, ja näihin liittyy myös useita Etelä-Suomen koronavirustapauksia.
Myös kuusamolaisten tartunnat ovat lisääntyneet selvästi, viime viikon aikana on todettu viisi tartuntaa. Tätä ennen tartuntoja on Kuusamon alueella ollut yksittäisiä, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä Kuusamon terveyskeskuksesta.
3.3. klo 13.12 Uudellamaalla 465 uutta tartuntaa
Suomessa on nyt todettu kaikkiaan 59 442 koronavirustartuntaa. Luku on kasvanut eilisestä 797:llä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Eniten tarjuntoja kirjattiin taas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, 465. Varsinais-Suomessa on 114 uutta tartuntaa ja Satakunnassa 65.
3.3. klo 13.10 Vantaa hakee apua jäljitykseen puolustusvoimilta, Helsinki lääketieteen opiskelijoilta
A-studiossa tiistai-iltana vieraillut Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi, että Vantaan on saamassa pahasti jäljessä laahaavaan tilanteeseen virka-apua puolustusvoimilta. Jäljityksen kerrottiin olevan jäljessä noin viikon verran, tavoite jäljityksessä on 1-2 päivää.
Viljanen kuittasi retoriseksi heitoksi kaupungin tartuntatautilääkäri Kirsi Valtosen viikonlopun sanoman tilanteesta, jossa “tassut on mahdollisesti nostettava jäljityksessä pystyyn”, kun enää 10 prosenttia tartunnoista on jäljitettävissä.
Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi sanoi, että pääkaupunginkin tilanne on kääntynyt hankalampaan suuntaan.
– Olemme rekrytoimassa 120 henkilöä jäljitykseen, muun muassa lääketieteen opiskelijoista tällä hetkellä olevan 300 jäljittäjän päälle. Seuraamme mielenkiinnolla Vantaan kokemuksia puolustusvoimien avusta, Isosomppi sanoi.
HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiistain Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa(siirryt toiseen palveluun), että kouluista liikkeelle lähteneet kotien jatkotartunnat eivät läheskään aina tilastoidu koulutartunnoiksi.
– Näin ollen koulujen merkitys tartuntaketjuissa tulee aliarvioiduksi. HUS saa paljon yhteydenottoja perheiltä, joissa lapset ovat tuoneet taudin kotiin, Mäkijärvi sanoi.
Mäkijärven mukaan on myös nähtävissä aiempaa enemmän nuorempien ihmisten vakavia sairastumisia.
2.3. klo 12.20 HUS: Koronasynnytyksiä ollut vähän
Koronasynnytysten määrä on jäänyt aiemmin pelättyä pienemmäksi. Koko pandemian aikana HUS-alueella on ollut nelisenkymmentä synnytystä, jossa äidillä on havaittu korona.
Heistä neljäsosa on joutunut koronan takia teho-osastolle ja he ovat joutuneet synnyttämään ennenaikaisesti sektion avulla. Varhaisin sektio on tehty äideille jo ennen raskausviikkoa 30.
– Sekä äidit että vauvat ovat toipuneet synnytyksistä hyvin, kertoo naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen HUSista.
Äidistä lapseen tarttunutta koronaakaan ei ole toistaiseksi todettu.
Tautia sairastavien synnyttäjien vähäisyys kertoo toimialajohtaja Heinosen mukaan erityisesti siitä, että odottavat äidit ja heidän lähipiirinsä ovat osanneet toimia poikkeustilanteessa vastuullisesti.
2.3. klo 12.16 Espoossa aloitettu rokotukset Metro Areenalla
Espoossa on avattu uusi rokotuspiste Metro Areenalla ja siellä on menossa 18-49-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset. Metro Areenassa on parikymmentä rokotuspistettä.
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat paikalla Metro Areenassa, ja tarjoavat rokotettaville keskusteluapua. Koronan aikana moni on kokenut lisääntynyttä yksinäisyyttä.
18-49-vuotiaiden lisäksi Espoossa rokotetaan yli 75-vuotiaita. Tällä hetkellä Espoossa on rokotettu noin 5 prosenttia asukkaista.
2.3. klo 12.13 Keusoten alueella lääkäripalvelut ruuhkautuneet
Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän alueella terveydenhuollon vastaanottojen puhelinpalvelu on ruuhkautunut pahasti. Eniten jonoa on Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, jossa asiakkaiden saama takaisinsoitto saattaa viipyä useita päiviä.
Ruuhka aiheutui osittain puhelinpalvelun teknisestä viasta sekä koronarokotteita koskevista yhteydenotoista. Keusote-kuntayhtymä suosittelee nettipalvelun käyttöä puhelinpalvelun sijaan.
Myös koronajäljitys on ruuhkautunut. Keusote-alueella todettiin eilen 19 uutta koronavirustartuntaa, joista eniten Järvenpäässä.
Järvenpäässä oli myös joukkoaltistumisia Satusaunan päiväkodissa ja Barots -ravintolassa. Lisäksi Hyvinkäällä Jussilankadun päiväkodissa on tapahtunut joukkoaltistuminen koronavirukselle.
2.3. klo 12.09 Viron vaikea koronatilanne heijastunee myös Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle
Viron vaikean koronatilanteen pelätään nyt heijastuvan ikävästi pääkaupunkiseudulle. Virossa todettiin eilen yli tuhat uutta tartuntaa ja testatuista noin viidestä tuhannesta yli 20 prosenttia oli positiivisia. Tänään on todettu 1 113 uutta tartuntaa.
Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuoren kommentoi asiaa Twitterissä. Vapaavuoren mukaan on selvää, että tartuntojen määrä kasvaa täälläkin.
Eilisestä lähtien jokainen maahantulija on rajanylityspaikalla ohjattu terveystarkastukseen. Aluehallintoviraston määräys on voimassa maaliskuun loppuun saakka.
1.3. klo 19.37 Kuntosalit rajasivat treenaajat kymmeneen, mutta huomenna kaikki voi taas muuttua
Tänään monet Helsingin seudun kuntokeskukset rajasivat asiakasmäärän kymmeneen ihmiseen varausjärjestelmän avulla.
Osa kuntosaleista on jo sulkenut ovensa määräajaksi koronatilanteen vuoksi, mutta jotkut yrittävät vielä sinnitellä yhä tiukentuneiden rajoitusten puristuksessa.
Kuntosaliketju Elixian tilanne alkaa maajohtaja Jussi Raidan mukaan olla epätoivoinen.
– Vaikutukset liiketoimintaan ovat dramaattiset. Ilmeisesti yritykset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa nykyiselle hallitukselle ja korvauksia jaetaan eri säännöin.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantaisen päätöksen mukaan esimerkiksi yksityisillä kuntosaleilla saa olla vain kymmenen aikuista asiakasta samaan aikaan yhdessä tilassa.
1.3. klo 19.20: Koronarokotteiden jämäannoksia on jaettu jonon ohi tutuille
Ylen saamien tietojen mukaan Espoossa ja Vantaalla on annettu koronarokotteiden ylijäämäannoksia henkilöille, jotka eivät ole olleet rokotusvuorossa eivätkä kyseisen kunnan asukkaita. Ylijäämäannoksia syntyy, jos rokotusvuorossa olevat eivät pääse määrättynä aikana ottamaan rokotettaan.
Niin Espoon kuin Vantaankin tapauksissa rokotuksia antava henkilö on kutsunut tuttaviaan rokotukseen. Ylen tietojen mukaan kyse on yksittäistapauksista.
Ylijäämäannoksia syntyy, jos rokotusvuorossa olevat eivät saavu määrättynä aikana ottamaan rokotettaan. Pfizerin rokote pysyy laimennettuna käyttökelpoisena vain kuusi tuntia. Astra Zenecan rokotteen voi antaa vielä seuraavana aamuna, mutta viikonlopun yli se ei säily.
Jotta hävikkiä ei syntyisi, ylijäämäannokset annetaan tällaisissa tilanteissa nimetylle varahenkilölle. Jos nimettyjä varahenkilöitä ei kuitenkaan saada rokotuspaikalle, rokotushenkilökunta voi antaa pistoksen jollekulle toiselle.
1.3. klo 12.32: Etelä-Suomen aluehallintovirasto korjaa päätöstään lasten harrastustoiminnan osalta – myös vuonna 2008 syntyneet voivat jatkaa harrastamista
Vuonna 2008 syntyneet saavat sittenkin jatkaa harrastamista, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Aluehallintovirasto julkaisi 26. helmikuuta päätöksen, jonka mukaan tietyt tilat suljetaan pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla, kuitenkin niin, että vuonna 2009 syntyneet ja sitä nuoremmat lapset voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa tiloissa.
Aluehallintovirasto korjaa nyt päätöstään vastaamaan hallituksen torstaina 25. helmikuuta antamaa linjausta, jonka mukaan 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset voivat jatkaa ohjattua harrastamista. Korjauksen jälkeen aluehallintoviraston päätös sallii myös vuonna 2008 syntyneiden lasten jatkaa harrastustoimintaa. Korjaus on tehty tarkentuneen ohjeistuksen mukaisesti.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös on voimassa 1.–14.3.2021. Korjaus julkaistaan päätöksessä aluehallintoviraston verkkosivuilla mahdollisimman pian.
1.3 klo 7.53: STM ja avi neuvottelevat aukiolorajoituksista
Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Mikko Floreen kertoi maanantaina Ylen aamussa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto keskustelee tänään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa mahdollisista tarkennuksista niiden antamiiin päätöksiin.
Viime viikolla STM ilmoitti olevansa eri linjoilla Etelä-Suomen avin kanssa uusista koronarajoituksista. Epäselvyyttä on aiheuttanut avin ja STM:n ristiriitaiset tulkinnat kokoontumisrajoituksia.
Avin tulkinnan mukaan enimmillään 10 ihmistä kerrallaan sisältävät tilat saavat olla auki myös maanantaista eteenpäin. STM on vaatinut tilojen täyssulkua.
Floreenin mukaan avi ja STM käyvät tänään yhdessä läpi, onko niiden antamissa päätöksissä tarkennettavaa.
–Olemme viikonloppuna Etelä-Suomen avissa laatineet STM:lle kuvauksen, mihin meidän perjantain päätöksemme perustuu, millä tavalla olemme lakia tulkinneet ja millä tavalla olemme Uudenmaan alueella tilannetta arvioineet. Tämän päivän aikana käymme keskusteluja STM:n kanssa siitä, millä tavalla voimme tilannetta uudelleen arvioida.
Aluehallintovirastot ilmoittivat tiukentuvista rajoituksia koronaviruksen kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla perjantaina. Tiukennukset koskevat kiihtymys- ja leviämisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä eli suurinta osaa maasta.
1.3. klo 7.00: HSL:n palvelupiste ruuhkautunut, väliaikainen lisäpiste Pasilaan
HSL:n palvelupiste Helsingin rautatieasemalla on ruuhkautunut pahasti koronarajoitusten takia.
HSL pyytää heikentyneen koronatilanteen takia välttämään rautatieaseman palvelupisteessä asiointia.
Sen sijaan liput voi ostaa esimerkiksi automaateista, kioskeista tai verkosta, kuten HSL-sovelluksesta.
HSL avaa tänään maanantaina myös uuden, väliaikaisen palvelupisteen Pasilassa osoitteessa Opastinsilta 6.
28.2. klo 15.50: Helsingissä lauantaina päiväkohtainen tartuntaennätys
Helsingin kaupunki tiedottaa, että kaupungissa todettiin lauantaina suurin yhtenä päivänä todettu koronatartuntamäärä koko epidemia-aikana.
Uusia tartuntoja kirjattiin kaupungissa 274. Viime aikoina edellisin suurin päiväkohtainen tartuntamäärä on ollut 202 tartuntaa.
Testatuista noin 5 prosentilla on koronavirustartunta.
Terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan nyt ei kannata miettiä sitä, onko koronatestiin syytä mennä.
– Kun hiihtolomat ovat loppumassa niin vaarana on, että koronavirusepidemia edelleen laajenee ihmisten palatessa töihin, kouluihin ja päiväkoteihin. Pienistäkin flunssan kaltaisista oireista on nyt todella syytä mennä testiin. Jos on oireita, on myös muistettava pysyä kotona. Etätöitä kannattaa nyt suosia kaikkien niiden, joille se on mahdollista, Turpeinen sanoo.
Testeissä on käyty viime päivinä paljon. Viime viikolla parhaina päivinä testausmäärät ovat olleet yli 3 000 testiä päivässä.
– On hienoa, että testeissä käydään ja toivottavasti näin tehdään myös jatkossa, Turpeinen sanoo.
Helsingissä ilmaantuvuusluku on nyt 335 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa.
28.2. klo 9.55: Koronarajoitukset kiristyvät maanantaina – lue tästä, mikä muuttuu
Uudet koronarajoitukset ja -suositukset tulevat voimaan Helsingissä ja Uudellamaalla maanantaina 1. maaliskuuta.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää asiakas-, osallistuja- ja jonotustiloja suljettavaksi Helsingin, Espoon, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vantaan kuntien alueilla. Päätös on voimassa maaliskuun alusta aina 14. maaliskuuta asti.
Suljettavat tilat ovat kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja, liikuntatiloja, kuntosaleja, uimahalleja, tanssipaikkoja, ryhmäharrastustoimintaan tarkoitettuja tiloja ja sisäleikkipaikkoja.
Päätös ei koske tiloja, joissa toiminta voidaan järjestää niin, että tilassa on enintään kymmenen ihmistä kerrallaan.
Tiloja voidaan edelleen käyttää vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske ammattiurheilua.
Muualla Uudenmaan alueella toimijoiden on varmistettava riittävät turvavälit, kun sisätiloissa toimintaan osallistuu enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 henkilöä. Toimijoiden on tehtävä suunnitelma siitä, miten turvavälien toteutuminen varmistetaan.
Lisäksi avi määrää kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahantulijoille. Määräykset ovat voimassa maaliskuun ajan ja ne koskevat Helsingin ja Vantaan kaupunkeja sekä Kymenlaakson sairaanhoitopiiriä.
Aluehallintoviraston mukaan rajanylityspaikoilla on tehostettava toimintaa, jotta varmistetaan, että kaikki maahantulijat ohjataan terveystarkastukseen rajanylityspaikalla tai sen läheisyydessä.
Muiden maakuntien rajoituksista voit lukea tästä jutusta: Aluehallintovirastot kiristävät rajoituksia kiihtymis- ja leviämisalueilla – katso, mikä muuttuu omassa maakunnassasi
27.2. klo 11.45: Valtioneuvoston kansliassa valmistellaan ulkonaliikkumiskiellon pykäliä
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vahvisti lauantaina Ylen ykkösaamussa, että valtioneuvoston kansliassa valmistellaan ulkonaliikkumiskieltoa koskevia pykäliä. Henrikssonin mukaan koronatilanne on niin hankala, että varmuuden vuoksi nyt varaudutaan pahimpaan. Oikeusministeriö ei ole vielä valmistelussa mukana.
– Kieltoa valmistellaan valtioneuvoston kansliassa, ei oikeusministeriössä. En ole nähnyt sellaista paperia, Henriksson sanoi.
Ulkonaliikkumiskielto voisi Henrikssonin mukaan tarkoittaa liikkumisrajoituksia tietyillä alueilla tai tiettyjä kellonaikoja, jolloin ulkona ei saa liikkua. Hän muistutti, että Euroopassa on ollut hyvin laajoja kieltoja, jolloin on päässyt vain kauppaan.
– En toivo näitä Suomeen, hän lisäsi.
27.2. klo 10.30: STM näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista – haluaa paikat täysin säppiin
Sosiaali- ja terveysministeriö on eri linjoilla Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa uusista koronarajoituksista.
STM:n mielestä paikat pitäisi panna kokonaan kiinni, eikä antaa esimerkiksi kuntosalien jatkaa toimintaansa niin, että paikalla on enintään 10 ihmistä.
Osastopäällikkö Satu Koskelan mukaan ministeriön linjaus on, että kuntosalit ja muut tilat tulee laittaa kokonaan kiinni.
– Tavoitteena oli kaikin keinoin, kun niitä nyt lainsäädännöllisesti on, pyrkiä toteuttamaan todellinen sulku aikuisten osalta, Koskela sanoo.
Koskelan mukaan ministeriö on johdonmukaisesti ohjeistanut leviämisvaiheessa olevia alueita ottamaan tartuntalain sallimat toimenpiteet täysimääräisesti käyttöön.
Avien tulisi noudattaa ministeriön antamaa ohjeistusta korkean tartuntariskin tiloissa eli toiminta pitäisi keskeyttää kokonaan alakouluikäisten harrastustoimintaa lukuun ottamatta.
– Odotuksemme on, että päätös muutetaan vastaamaan ministeriön ohjeistusta ja se tullaan aville viestimään. Valtakunnallinen tulkinta on tehty nimenomaan siksi, että on valmiiksi pureskeltu yleiset toimintaohjeet, eikä jokaisen virkamiehen tarvitse niitä erikseen tulkita ja pohtia kaikkia yksityiskohtia uudelleen, Koskela sanoo.
27.2. klo 10.05: Helsinki nostaa valmiutta poikkeusoloihin varautumiseksi
Pääkaupunkiseudulle tulee muuta Uuttamaata tiukemmat koronarajoitukset pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että tautitilanne pahenee kovaa vauhtia ja Helsinki nostaa valmiutta poikkeusoloihin varautumiseksi.
Vapaavuori viittasi tiedotustilaisuudessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantaina linjaamaan 58g pykälän mukaiseen asiakastilojen väliaikaiseen sulkemiseen.
- Lue täältä, mitä Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi pääkaupunkiseudun uusista koronamääräyksistä.
– Meillä tilat ovat kokonaan suljettuina, lukuun ottamatta 2009 syntyneiden ja sitä nuormempien harrastustiloja, Vapaavuori sanoi.
Avin päätöksen mukaan asiakastilojen sulku koskee muun muassa sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja, yleisiä saunoja ja uimahalleja, leikkipuistoja sekä liikuntatiloja kuten kuntosaleja.
– On hyvä ymmärtää, että kaupunkien omissa tiloissa on tiukemmat rajoitukset. Siellä ei ole kymmenen hengen rajoituksia. Tilat ovat kokonaan suljettu.
Yksityisissä tiloissa rajoitus on 10 hengessä.
Vapaavuori kuitenkin korosti, että tiloja voidaan käyttää 12-vuotiaiden tai nuorempien ohjattuun harrastustoimintaan turvälit huomioiden.
Toisen asteen koulutus jatkaa etäopetuksessa. Lähiopetusta tarjotaan peruskoulujen alaluokille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.
– Etäopetus jatkuu ensi viikosta lähtien. Ei olisi ollut järkevää, että vain puolet oppilaista pääsee palaamaan hetkeksi kouluun, Vapaavuori sanoo.
27.2. klo 9.36: Avi: Jokainen maahantulija ohjattava terveystarkastukseen Etelä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla
Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa, että se määrää tartuntatautilain 15. pykälän nojalla alueensa kuntia järjestämään kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastuksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Aluehallintoviraston määräykset ovat voimassa ajalla 1.3.2021–31.3.2021.
Kaikilla rajanylityspaikoilla jokaisen maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.
Aluehallintovirastot muistuttavat kuntia siitä, että kuntien tulee viestiä matkustajille selkeästi terveysturvallisuuden käytännöistä rajanylityspaikoilla ja alueellaan.
27.2. klo 9.30: Toistaiseksi hiihtolomalaisista ei piikkiä Lapin koronatartunnoissa
Etelä-Suomen hiihtolomalaiset eivät näy vielä juurikaan Lapin koronatartunnoissa.
Ennen lomia yhtenä uhkakuvana pidettiin sitä, että uusmaalaiset veisivät brittimuunnoksen hiihtokeskuksiin ja se leviäisi sitä kautta ympäri Suomen.
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan muunnostapauksia ei ole tällä viikolla ilmennyt, eikä epidemiassa ole tapahtunut kiihtymistä.
– On positiivista, että mitään merkittäviä joukkoaltistuksia ei ole edelleenkään todettu. Sama ilmiö havaittiin joulun ja uudenvuoden aikana. Se johtuu ihmisten vastuullisesta toiminnasta ja siitä, että on noudatettu turvallisuusohjeita, arvioi Broas.
Maanantaista perjantaiaamuun mennessä Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 22 tartuntaa. Matkailijoiden osuus tartunnoista on pysynyt aiempien viikkojen tasolla.
– Testausaktiivisuus on edelleen korkea. Aamulla katsottiin, että tartuntojen määrä on ollut sama kuin viime viikolla ja edelleen noin kolmasosa tartunnoista on matkailijoilla eli ulkopaikkakuntalaisilla.
26.2. kello 12.35: Hyvinkäällä Puolimatkan koulussa joukkoaltistuminen koronavirukselle
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä tiedottaa, että Hyvinkäällä Puolimatkan koulussa on tapahtunut joukkoaltistuminen koronavirukselle.
Koulussa on ollut tartuttavuusaikana koronapositiiviseksi todettu henkilö 18.–19.2. Altistuneita on yhteensä vajaa 30 henkilöä.
Altistuneet henkilöt asetetaan kotikaranteeniin Keusoten tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräyksestä.
Keusoten infektio- ja tartuntatautiyksikkö on henkilökohtaisesti yhteydessä altistuneiden huoltajiin. Huoltajat saavat tarkemmat ohjeet koulun kautta.
26.2. klo 9.45: Vantaan Flamingo Spa -kylpylässä mahdollinen altistuminen koronavirukselle
Yhdellä Flamingo Spa -kylpylässä 15.2. klo 15–19 oleskelleella henkilöllä on todettu koronavirusinfektio.
Kylpylässä, erityisesti aikuisten kylpyläpuolella, kyseisenä aikana vierailleet ovat näin ollen voineet altistua tartunnalle.
Lähikontakteja asiakkaisiin tai henkilökuntaan ei kuitenkaan ole tiedossa. Koska tartuntariski katsotaan pieneksi, kylpylässä vierailleita ei tulla asettamaan karanteeniin.
26.2. klo 9.15: Keski-Uudellamaalla joukkoaltistumisia
Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän alueella on todettu joukkoaltistumisia Tuusulassa ja Hyvinkäällä.
Riihikallion koulussa Hyrylässä asetetaan 20 koronalle altistunutta kotikaranteeniin. Hyvinkäällä Kruunumaan päiväkodissa altistuneita on puolestaan 50.
Torstaina keusote-alueella todettiin 32 uutta koronatartuntaa ja karanteenissa oli 1 400 asukasta. Eniten tartuntoja on todettu Järvenpäässä.
Jäljitys on ruuhkautunut Keusoten alueella.
26.2. klo 9.10: Koronajäljityksessä vaikeuksia Vantaalla
Vantaan koronajäljitys laahaa pahasti jäljessä.
Viime viikon tartunnoista on selvillä vain noin kymmenen prosenttia tapauksista.
Vantalla mietitään nyt sitä, pitäisikö jäljityksen resurssit keskittää perheenjäseniin ja muuhun lähipiiriin.
Syynä on jäljityksen ruuhkautuminen. Vain murto-osaa positiivisen testituloksen saaneista on ehditty haastatella.
Koronan ilmaantuvuusluku on Vantaalla nyt maamme pahimpia, 360 tapausta 100 000 asukasta kohden.
26.2. klo 6.35: Kokosimme yhteen uudet rajoitukset – katso lista
Putositko kärryiltä siitä, mitä koronarajoituksia pian tulee voimaan?
Koostimme tärkeimmät pääkaupunkiseudun asukkaita koskevat koronarajoitukset ja -suositukset, jotta kaupunkilaisten olisi helpompi niitä seurata.
Nämä rajoitukset astuvat voimaan 8. maaliskuuta alkaen:
- Yläkouluissa siirrytään etäopetukseen.
- Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään.
- Ravintolat ja baarit suljetaan. Ulosmyynti saa jatkua.
- Lue lisää hallituksen tänään esittämästä sulkutilasta täältä.
Pääkaupunkiseudulla suljetaan ensi viikon alusta alkaen:
- Kaikki joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit.
- Muut kuin liikuntaan liittyvät harrastustilat.
- Saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat.
- Huvipuistot ja eläintarhat.
- Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.
- Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.
Lisäksi:
- Toisen asteen, eli lukioiden ja ammattikoulujen, siirtyminen lähiopetukseen perutaan. Lukiolaiset ja ammattikoululaiset pysyvät etäopetuksessa.
- Lue lisää pääkaupunkiseudun uusista koronatoimenpiteistä täältä.
Lue koko juttu ja muut voimassa olevat rajoitukset täältä: Koronaryhmä sitä, tartuntatautilaki tätä ja avi tuota – Jos putosit kärryiltä, kertaa pääkaupunkiseudun rajoitukset tästä jutusta
25.2. klo 18.57 NoHo Partners aloittaa laajat yt-neuvottelut uusien koronarajoitusten vuoksi
Ravintola-alan jättiyhtiö NoHo Partners ilmoitti laajoista yt-neuvotteluista välittömästi sen jälkeen, kun hallitus kertoi ravintoloiden sulkemisesta. Yt-neuvottelut koskevat yli 1 200 henkilökunnan jäsentä, mutta vaikuttavat myös 2 000 vuokratyöntekijään.
Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin mutta myös irtisanomisiin.
Ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi näkee, että kolmen viikon sulkemispäätös on ravintolayrittäjälle ja -työntekijöille nyt jopa vielä vaikeampi kuin viime keväänä. Lappi pitää positiivisena hallituksen ilmoitusta siitä, että ravintoloille maksetaan korvausta.
Ravintoille jää ulosmyynti, niin kuin viime keväänä. Lapin mukaan ongelmana on ulosmyynnin heikot katteet. Kuljetukseen soveltuvat tuotteet sopivat hyvin ulosmyyntiin, mutta kuljetuksista yrittäjille aiheutuvat kustannukset syövät osan katteesta.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vieraili Radio Suomen päivässä.
25.2. klo 18.51 Espoossa koronatartuntojen rypäs Skanskan kauppakeskustyömaalla
Rakennusliike Skanskan kauppakeskustyömaalla Espoossa on paljastunut koronatartuntojen rypäs. Testeissä on löytynyt yhteensä 29 koronatapausta kauppakeskus Lippulaivan työmaalla Espoonlahdessa.
Työmaalla työskentelee kaikkiaan 650–700 henkilöä ja koko työmaa on kertaalleen ohjattu joukkoseulontaan koronatesteihin. Lisäksi on vielä ohjattu toinen seulonta kohdennetummin vain osalle työmaata.
Tartunnanjäljityksessä esiin tulleet lähikontaktit on asetettu karanteeniin ja tartunnan saaneet eristykseen.
Espoossa on viime aikoina tavattu koronaa 11 työmaalla.
25.2. klo 17.35 Helsingissä Merilahden peruskoulussa siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin
Helsingissä Merilahden peruskoulu siirtyy poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Poikkeukselliset opetusjärjestelyt koskevat vuosiluokkien 4. sekä 7.–9. oppilaita ja ovat voimassa 1.–5.3.2021.
Merilahden peruskoulussa on ollut 14 vahvistettua koronatartuntaa ja useita altistuksia oppilaiden ja opettajien keskuudessa. Koulussa on oppilaita yhteensä 830, joista nyt etäopetukseen siirtyy 340 oppilasta.
Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen on tehnyt perusopetuslain perusteella päätöksen siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin Merilahden peruskoulussa. Pohjalainen teki päätöksen keskusteltuaan koulun rehtorin sekä sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa.
Päätös etäopetukseen siirtymisestä varmistaa opetuksen turvallisen sujumisen. Koulu toimittaa opetuksesta huoltajille tarkemmat ohjeet Wilman kautta.
Koulun muiden vuosiluokkien sekä erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaat jatkavat koululla lähiopetuksessa. Etäopetuksessa olevat oppilaat ruokailevat koululla porrastetun aikataulun mukaisesti. Karanteenissa oleville oppilaille on varattu ruokapaketit.
25.2. klo 13.12 HUS-alueen yritysten pitää tästä päivästä lähtien estää lähikontaktit yli 10 henkilön asiakastiloissa
Koronarajoitukset kiristyvät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tänään. Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen päätöksen mukaan yksityisten elinkeinonharjoittajien tulee huolehtia, että niiden yleisölle avoimissa tiloissa ei tapahdu lähikontakteja.
Päätös koskee kaikkia yli 10 henkilön asiakastiloja. Ulkotiloissa rajaksi on määritelty 50 henkilöä.
Lähikontakteilla avi tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.
Yrityksiltä edellytetään kirjallista suunnitelmaa lähikontaktien estämiseksi. Avi valvoo suunnitelmien toteutumista samaan tapaan kuin se on valvonut ravintoloiden toimintaa.
– Jos on tieto, että jossain määräystä ei noudateta, valvonta kohdennetaan sinne, aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen sanoo.
Määräyksien toteuttamatta jättämisestä annetaan kirjallinen huomautus. Jos tilanne ei korjaudu, tila voidaan sulkea enintään kahdeksi viikoksi kerrallaan.
25.2. klo 13.10 Espoossa altistumisia useissa kaupoissa ja ravintoloissa ympäri kaupunkia – enää noin puolet tartunnanlähteistä selvitetään
Espoossa on havaittu hurja määrä korona-altistumisia julkisilla paikoilla kuten ravintoloissa ja kaupoissa.
Esimerkiksi Ison omenan Taco Bellissä ja Nihtisillan Burger kingissä sekä kauppakeskus Niityn Kotipizzassa on tapahtunut korona-altistus, jonka kaikkia asiakkaita ei ole tavoitettu.
Myös Tapiolan urheilupuiston Esport areenalla ja Olarin asukaspuistossa on koronalle altistuneita.
Parisenkymmentä tuoretta korona-altistuspaikkaa on luetteloitu Espoon kaupungin nettisivuilla.
Samaan aikaan tartunnanlähteistä kyetään selvittämään aiempaa huonommin.
Kaupungin perusturvajohtaja Sanna Svahnin mukaan alhainen jäljitysprosentti ei kerro jäljityksen huonoudesta vaan se kuvaa sitä että epidemia leviää väestössä.
Tartunnanjäljitys alkaa vuorokauden sisällä siitä, kun positiivinen vastaus tulee kaupungin terveysviranomaisten tietoon, sanoo perusturvajohtaja Svahn.
Jäljityksen rekrytoidaan Espoossa lisää työntekijöitä, koska koronatilanteen ennakoidaan varianttien yleistymisen vuoksi pahenevan.
24.2. klo 13.16 HUS-alueen asiakastiloihin uudet rajoitukset huomenna
Aluehallintovirasto määrää asiakastiloihin uudet rajoitukset lähikontaktien välttämiseksi.
Yli 10 hengen sisätiloissa tai yli 50 hengen ulkotiloissa pitää pystyä pitämään vähintään kahden metrin turvavälejä.
Päätös koskee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä muiden muassa yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja uskonnollisia yhdyskuntia. Ravintolat on rajattu päätöksen ulkopuolelle.
Määräys on voimassa huomisesta 14 maaliskuuta saakka.
24.2. klo 13.16 HUS-alueella 383 uutta tartuntaa, joista 201 Helsingissä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uudet kooronatartunnat pysyttelevät korkealla tasolla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tänään koko maassa todetun 590 uutta tautitartunnasta. Niistä peräti 383 on todettu HUSin alueella.
Uudenmaan kaupungeista erottuvat edelleen Helsinki ja Vantaa. Yksin Helsingissä oli 201 tartuntaa, Vantaalla luku kasvoi eilisestä 73:lla.
24.2. klo 10.32 Helsingissä alkaa 75-79-vuotiaiden koronarokotukset
Koronavirusrokotteen saavat seuraavaksi 75-79 -vuotiaat helsinkiläiset eli vuosina 1942-46 -syntyneet.
Rokotuksen saavat myös heidän omaishoitajansa, jos heillä on omaishoidon tuen päätös.
Rokotusajan voi varata tästä päivästä alkaen ja sen voi tehdä joko verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi tai soittamalla koronarokotuksen ajanvarausnumeroon.
Helsingin kaupunki toivoo mahdollisimman monen asioivan verkossa, josta ajan saa nopeimmin.
Nyt rokotusvuoroon tuleville 75–79-vuotiaille postitetaan kotiin erillinen tiedote rokotuksista.
Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.
24.2. klo 10.32 Valtaosalla maahan tulevista laivamatkustajista on nyt koronatodistus
Valtaosalla ulkomailta saapuneista laivamatkustajista on ollut koronatodistus ja vain muutamia on jouduttu käännyttämään.
Varustamot alkoivat eilisestä alkaen vaatia yli 12-vuotiailta matkustajilta todistusta tuoreesta negativiisesta koronatestistä tai lääkärintodistus sairastetusta taudista.
Vaatimus todistuksesta ei koske kuitenkaan kuljetusalan ammattilaisia eikä huoltovarmuuden takia välttämättömiksi luokiteltuja henkilöitä.
24.2. klo 10.32 Jäljitys Keski-Uudellamaalla ruuhkautunut ja karanteenissa yli 1300
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella todettiin eilen 29 uutta koronatartuntaa ja lähes 1400 on asetettu karanteeniin.
Eniten koronatartuntoja oli edelleen Järvenpäässä. Altistuneiden jäljitys on ruuhkautunut.
Altistumisia on todettu Tuusulassa Riihikallion koululla, tuusulalaisella Crossfit-kuntosalilla sekä mahdollinen altistuminen Hyvinkään Amarillo-ravintolassa.
23.2. klo 19.31 Koronaa torjutaan asiakastiloissa nyt myös valaisimilla – Yhdysvalloissa kehitetty ihmevalo pilkkoo viruksen perimän
Helsingissä ja Vaasassa torjutaan koronavirusta uudenlaisilla valaisimilla. Viruksia tapetaan valaistuksella ruokakaupassa, parturi-kampaamossa, hammaslääkärissä ja eläinklinikalla.
Yhdysvalloissa kehitetyt ensimmäiset niin kutsutut Far-UVC-lamput asennettiin Helsingin ydinkeskustassa sijaitseviin kahteen pieneen ruokakauppaan viime viikolla.
Laitteiden maahantuojan Sterlightsin mukaan noin 2,5 metrin korkeuteen asennettu valaisin tappaa viruksia ja bakteereita lähes 30 neliömetrin pinta-alalta. UVC-valo tappaa tutkimusten mukaan virukset erityisen hyvin ilmasta. Valaisimet desinfioivat pinnat, jos ne ovat puhtaat.
UVC-valon käytön yleisissä tiloissa suoraan ihmisiin suunnattuna on aiemmin estänyt sen aiheuttamat terveysriskit. Esimerkiksi aallonpituuden 270 nanometriä, joka on tutkimusten mukaan tuhoisin viruksille, on todettu myös altistavan ihosyövälle, ihon palamiselle ja silmän sarveiskalvon tulehduksille.
Uusissa valaisimissa käytetty aallonpituus, 222 nanometriä, on uusi tekniikka, jolle tutkimuksissa ei ole todettu haittavaikutuksia.
Säteilyturvakeskus aikoo seurata tarkasti far-UVC valaisinten yleistymistä, koska väärinasennuksista voi aiheutua ihmisille vaaraa.
23.2. klo 19.25 Tehohoitopaikat täyttyvät vauhdilla ja potilaita siirretty jo Helsingistä muualle Suomeen
Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUSissa tehohoitopaikat ovat alkaneeet täyttyä nopeassa tahdissa.
Infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronapotilaiden määrä sairaalassa on lähes tuplaantunut viikossa, koska koronan tartuntamäärät ovat suuria. Huolta aiheuttaa erityisesti virusmuunnosten leviäminen Suomeen ja nyt myös maan sisällä.
HUSin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että muutamia potilaita on jo jouduttu tilanteen vaikeutumisen vuoksi siirtämään Helsingistä muualle hoitoon. Ulanderin mukaan tehohoitopotilaita on kuljetettu muun muassa Kotkaan, Lahteen ja Lapppeenrantaan.
23.2. klo 19.23 Todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata kännykkään tai tulostaa – todistusta vaatii yhä useampi maa ja liikennöitsijä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin tekemästä negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata maksuttoman todistuksen koronatietoni.fi -palvelusta, kertoo HUS tiedotteessaan.
Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo, että negatiivisia testituloksia on kysytty enenevässä määrin, kun useat maat ja liikennöitsijät ovat alkaneet niitä vaatia.
Esimerkiksi laivavarustamot vaativat tästä päivästä alkaen ulkomailta saapuvilta matkustajilta joko todistusta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta koronataudista. Se koskee yli 12-vuotiaita matkustajia ja myös maahan saapuvia Suomen kansalaisia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka eivät ole poistuneet aluksesta.
Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.
HUSin tuottamaan koronatestitodistukseen on merkitty henkilötiedot, testipäivä ja testaustapa. Tarvittaessa todistukseen voi täydentää myös passin tiedot, jos kohdemaa sitä edellyttää.
23.2. klo 19.19 Avi valmistelee kireämpiä koronatoimia HUSin alueelle, voimaan ilmeisesti torstaina
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, avi on valmistelemassa päätöstä, joka merkitsee tiukempia koronatoimia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin alueelle.
Kyse on tartuntalain pykälästä 58 d, joka koskee kaikkia asiakastiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Päätöksen mukaan näiden tilojen pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne mahdollistavat tosiasiallisen välimatkan pidon asiakkaille.
Tavoitteena on, että avin päätös tulee voimaan torstaina.
22.2. klo 16.52 Koronavirus verottaa Helsingin väkilukua
Koronan vaikutus verottaa Helsingin väkilukua. Laskeva suunta tuskin jää pysyväksi, ennustaa kaupunki.
Helsingin väestönkasvu näyttää jäävän viime vuoden osalta 4 000 asukkaaseen, kun aiempien vuosien perusteella ennuste oli 6 000 uutta asukasta.
Kasvun hidastuminen viime vuonna selittyy kaupungin mukaan ainakin osin sillä, että nuoret eivät muuttaneet Helsinkiin opiskelemaan ja töihin samaan tahtiin kuin kuin aiempina vuosina.
Jos Helsingin elinkeinoelämä pääsisi koronan jäljiltä jaloilleen hitaammin kuin muun Suomen, kaupungin väestönkasvu saattaisi pysyä tavallista hitaampana vielä parisen vuotta. Todennäköisesti Helsingin kasvu kuitenkin jatkuu varsin voimakkaana, kunhan koronapandemian välittömät vaikutukset laantuvat.
Tiedot selviävät uusimmasta kaupunkitutkimuksen Kvartti-lehdestä.
22.2. klo 12.15 Helsinki aloittaa 55–64-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset
Helsinki aloittaa 55-64 -vuotiaiden, sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset.
Vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairauksia tai tiloja ovat muun muassa aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, krooniset munuais- ja keuhkosairaudet, lääkehoitoinen kakkostyypin diabetes sekä Downin oireyhtymä.
Ajanvaraus rokotuksiin alkaa tänään. Nopeimmin rokotusajan voi varata verkossa, osoitteessa koronarokotus.hel.fi.
22.2. klo 12.14 Espoon Metro Areenalle aukeaa uusi massarokotuspiste
Espoo avaa uuden koronarokotuspisteen joukkorokotuksia varten Metro Areenalle Tapiolaan.
Rokotuspiste on tarkoitus ottaa käyttöön ensi viikolla, ja siellä voi myös keskustella Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa.
Metro Areenan rokotuspisteeseen, kuten muihinkin, voi saapua ainoastaan ajanvarauksella.
20.2. klo 15.26 Helsingissä lauantaina 171 uutta tartuntaa
Helsingissä raportoitiin lauantaina 171 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlatios (THL).
Koko maassa tartuntoja todettiin lauantaina 632. Tänään raportoitujen tartuntojen määrä on yksi suurimpia Suomessa koko epidemian aikana.
10. joulukuuta THL raportoi 840 tartunnasta, joista 470 oli raportoitu takautuvasti.
THL:n johtaja Mika Salminen toteaa STT:lle, että THL:n ilmoittama päiväluku koostuu aina monelle päivälle osuvista tapauksista. Suurin yhdelle päivälle osunut tapausmäärä on Salmisen mukaan 619 koronatartuntaa 25. marraskuuta 2020.
Korjattu 20.2. klo 19.41: Helsingissä ei kirjattu lauantaina uutta tartuntaennätystä kuten ensin kerroimme. Lisäksi täsmennetty koko maan tarjuntoja koskevaa osiota: tämän päivän luku oli suurimpia koko epidemian aikana, ei välttämättä suurin.
20.2 klo 13.22 Huhtisen päiväkodissa Porvoosssa on todettu jälleen koronavirustartunta
Huhtisen päiväkodissa on todettu tällä viikolla jo toinen koronavirustartunta, kertoo Porvoon kaupunki tiedotteessaan. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen. Koronavirukselle on tiettävästi altistunut altistunut 6 henkilöä.
Aiempi koronavirustantunta samassa päiväkodissa todettiin torstaina 18. helmikuuta, ja silloin altistuneita oli kaupungin mukaan 13 henkilöä.
19.2. klo 18:36 Helsingissä tartunnan lähde saadaan selvitettyä noin 80 prosentissa tapauksista
Helsingissä koronaviruksen epidemiatilanne on vaikeutunut. Tartuntatapauksia on viime viikoja enemmän ja tämä näkyy myös tartunnanjäljityksessä.
Helsingin kaupungin mukaan tartunnan saaneisiin otetaan yhteyttä vuorokauden sisällä siitä, kun tartunta on tullut epidemiologisen yksikön tietoon. Altistuneiden kartoitus pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, mutta siinä voi mennä joitain päiviä.
Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkärin Sannan Isosompin mukaan tartunnanlähde saadaan selvitettyä tällä hetkellä noin 80 prosentissa tapauksista.
- Jos altistumistilanteista tiedetään paikalla olleet, heidät tavoitetaan hyvin. On kuitenkin tilanteita, joissa on vaikea saada tietoa kaikista paikallaolleista, Isosomppi sanoo.
Koulujen osalla viivettä on jonkin verran.
- Kun tieto altistumisesta on meillä, pystymme yleensä kontaktoimaan altistuneet 1 - 2 vuorokaudessa. Joissain tapauksissa viive voi valitettavasti olla tätä pidempi, Isosomppi sanoo.
Pääkaupunkiseudun ruuhkautunut tilanne heijastuu nopeasti myös ympäristökuntiin Uudellamaalla.
19.2. kello 06.31: THL:n suositus: Pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot kiinni
Terveyden ja hyvinvoinnin suosittelee baarien, pubien ja yökerhoja sulkemista pääkaupunkiseudulla mahdollisimman nopeasti. THL:n mukaan nämä tulisi sulkea kolmen viikon ajaksi, eli 14. maaliskuuta asti Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.
THL perustelee, että näillä toimilla estetään esimerkiksi virusmuunnoksen laaja leviäminen pääkaupunkiseudulta muualle maahan. Suomessa on havaittu 450 virusmuunnostapausta, joista 70 prosenttia on HUSin alueella.
18.2. kello 19.15: Pääkaupunkiseudun toinen aste rajatusti lähiopetukseen, muut rajoitukset jatkuvat
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että pääkaupunkiseudulla siirrytään rajatusti osittaiseen lähiopetukseen toisella asteella.
Muita voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan maaliskuun loppuun.
Lue koko juttu: Koronakoordinaatioryhmä päätti: pääkaupunkiseudun rajoitukset jatkuvat, toinen aste rajatusti lähiopetukseen: "Haitat ylittävät etäopetuksen hyödyt"
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että toinen aste siirtyy rajatusti lähiopetukseen maaliskuun alusta alkaen.
– Korkeintaan puolet lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista on vuorollaan lähiopetuksessa. Ryhmäkokoja säädellään, jotta turvavälit pysyvät, hän sanoo.
Yo-kokeisiin osallistuvat opiskelijat puolestaan siirtyvät etäopiskeluun 1.3. alkaen.
Ammatillisessa koulutuksessa siirrytään järjestelyihin, joissa kolmannes opiskelijoista on kerrallaan lähiopetuksessa. Lähiopetus toteutetaan terveysturvallisuusohjeita noudattaen.
Viljanen kertoo, että on ilmeistä, että koronan aiheuttama poikkeustilanne on rikkonut nuorten arkea ja aiheuttaa siten epätoivottavaa käytöstä heissä.
– Pääkaupunkiseudun nuorten rajoitukset ovat selkeästi jatkuneet liian pitkään.
18.2. kello 16.19: Espoo avaa maaliskuussa massarokotuspisteen Metro Areenalle
Espoo avaa uuden rokotuspisteen isojen väkijoukkojen rokottamiseen Metro Areenalle. Rokotuspiste on tarkoitus ottaa käyttöön viikolla 9 eli maaliskuun alussa.
Metro Areenan rokotuspisteeseen, kuten muihinkin rokotuspisteisiin, voi saapua ainoastaan ajanvarauksella.
Rokotuksen yhteydessä on myös mahdollisuus keskustella Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten kanssa.
Tällä hetkellä Espoossa rokotusvuorossa vuonna 1941 ja sitä aiemmin syntyneet henkilöt sekä sellaiset vuosina 1956–1952 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.
Rokotusten edistyminen riippuu Suomeen ja Espooseen saatavien rokotteiden määristä, kaupunki tiedottaa.
18.2. kello 16.14: Porvoossa nuorisotoimintaa avataan rajoitetusti
Nuorisotilojen toimintaa avataan rajoitetusti Porvoossa, kaupunki tiedottaa.
Nuorisotilat pysyvät edelleen kiinni, mutta maanantaista 22. helmikuuta alkaen niissä voidaan järjestää ryhmätoimintaa alle 10 hengen ryhmissä. Ryhmiin on ennakkoilmoittautuminen, ja toiminta järjestetään terveysturvallisesti.
Toimintaa pyritään ohjaamaan erityisesti nuorille, jotka kokoontuvat tällä hetkellä viettämään vapaa-aikaansa esimerkiksi kauppakeskuksissa.
Kansalaisopiston tutkintoon johtavien koulutusten tenttejä ja tasokokeita sekä maahanmuuttajien ohjauspisteen henkilökohtainen neuvonta voidaan järjestää lähitoimintana 1. maaliskuuta alkaen.
Muilta osin Porvoon koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat pääsääntöisesti ennallaan 7. maaliskuuta asti, linjasi Porvoon kaupungin johtoryhmän kokouksessaan 18. maaliskuuta.
18.2. kello 13.43: Huhtisen päiväkodissa Porvoossa koronavirustartunta
Porvoon kaupunki tiedottaa, että Huhtisen päiväkodissa on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Tartunnalle on altistunut päiväkodissa 13 henkilöä. Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti altistuneisiin torstaina 18. helmikuuta. Altistuneet määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.
Muilta osin päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti. Päiväkodin tiloissa tehdään tehostettu siivous.
18.2. kello 13.12: THL suosittelee sulkemaan Uudenmaan ravintolat, toivoo että uusimaalaiset eivät matkaisi muualle hiihtolomalla
Suomessa on havaittu tähän mennessä 450 virusmuunnostapausta. Virusmuunnoksista 70 prosenttia on havaittu HUSin alueella.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen toivoo, että uusmaalaiset pysyisivät hiihtolomalla Uudellamaalla, eivätkä lähtisi muualle.
THL:n näkökulmasta olisi tärkeää, että kokoontumisia rajoitettaisiin kuuteen henkilöön, Puumalainen sanoo.
Lisäksi hänen mukaansa olisi syytä pohtia mahdollisuuksia rajoittaa ravintoloiden aukioloja pääkaupunkiseudulla.
17.2. klo 13.08: Korona levinnyt ennätyslukemiin Uudellamaalla – HUS vaatii tiukempia kokoontumisrajoituksia
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoo esittäneensä tiukempia kokoontumisrajoituksia sairaanhoitopiirin alueelle. HUS toivoo, että yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä laskettaisiin kymmenen sijasta kuuteen henkeen.
Taustalla on todettujen koronavirustartuntojen kohonnut määrä. HUSin mukaan tartuntoja todettiin sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla 1 650, mikä vastaa viime vuoden huippuviikkoina todettuja määriä. Viimeisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on tullut 368.
Sairaanhoitopiirin mukaan myös virusmuunnokset leviävät kiihtyvään tahtiin Uudellamaalla.
17.2. klo 6.59: Helsingin neljäs koronarokotuspiste aukeaa Messukeskukseen – tavoitteena tuhat rokotettua päivässä
Messukeskukseen keskiviikkona auennut rokotuspiste on kaupungin neljäs rokotuspiste. Kolme muuta sijaitsevat Jätkäsaaressa, Myllypurossa ja Malmilla.
– Luoteis-Helsingin suunnalla rokotusten saavutettavuus on ollut heikkoa. Messukeskuksessa on avarat ja suuret tilat, mikä onkin tärkeää, jotta turvaetäisyydet voidaan huomioida, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo.
Messukeskuksessa on tarkoitus rokottaa keskiviikosta alkaen kaikkia rokotusvuorossa olevia. Koronarokotuksiin ajan voivat varata 80 vuotta tänä vuonna täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset sekä heidän omaishoitajansa. Rokotusvuorossa ovat myös 65–69 vuotta täyttävät henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.
Alkuvaiheessa Messukeskuksessa rokotetaan satoja henkilöitä päivässä. Lukkarisen mukaan tulevaisuuden tavoite olisi tuhannen henkilön päivätahti, kunhan rokotteita saadaan riittävästi.
16.2. klo 15.50: Hiidenkiven yläkoululaiset kolmeksi päiväksi etäopetukseen – koulussa useita altistuksia
Helsingin Hiidenkiven peruskoulussa siirrytään osittain etäopetukseen koronan vuoksi.
Yläkoulun luokkien oppilaat siirretään kolme päivää kestävään etäopetukseen keskiviikosta lähtien.
Hiidenkiven peruskoulussa on ollut kaksi koronatartuntaa ja useita altistuksia niin oppilaiden kuin henkilöstön keskuudessa. Toisessa tartunnoista kyse on ollut koronaviruksen muunnoksesta. Yläluokkien oppilaista altistuneita on 31 ja henkilöstöstä 18.
Koulun muiden vuosiluokkien sekä erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaat jatkavat koululla lähiopetuksessa.
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat voimassa 17.–19.2.
Koulussa on oppilaita yhteensä 886, joista yläasteella on 429 oppilasta.
16.2 klo 10.15: Sipoo jatkaa koronavirusrajoituksia maaliskuun loppuun
Sipoon kunta on päättänyt jatkaa kaikkia voimassa olevia koronasuosituksia ja -rajoituksia 31. maaliskuuta saakka. Esimerkiksi kirjastoissa ei saa oleskella, harrastuksia rajoitetaan ja lukiot jatkavat vuorotteluopetusta.
– Tartuntamäärät ovat jatkaneet nousua Uudellamaalla ja Sipoossa, kunnanjohtaja Mikael Grannas sanoo.
Jos epidemiatilanne sitä vaatii, kunta arvioi rajoituksia ja suosituksia uudelleen.
Käytännössä rajoitusten ja suositusten jatkaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirjastoissa saa ainoastaan käydä asioimassa ja noutamassa ennakkoon varattua aineistoa.
Aikuisten ryhmäharrastuksia suositellaan edelleen keskeytettäväksi niin ulkona kuin sisätiloissa. Alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa voi järjestää rajatusti ja turvallisuusohjeita noudattaen.
Kunta peruu kaikki kunnan järjestämät yleisötilaisuudet maaliskuun loppuun ja kehottaa myös muita järjestäjiä noudattamaan aluehallintoviraston määräyksiä yleisötilaisuuksista. Myöskään yksityistilaisuuksia, kuten perhetapahtumia, ei suositella järjestettävän.
16.2. klo 08.04: Järvenpääläisessä koulussa altistumisia
Järvenpäässä Kartanon koulun Ylä-Kartanon yksikössä on todettu koronavirusaltistuminen, jonka takia 10 henkilöä on asetettu karanteeniin.
Kyseessä on mahdollisesti helpommin leviävä virusmuunnos.
Samoin Hyvinkäällä Ridasjärven päihdehoitokeskuksessa on kymmenkunta koronavirukselle altistunutta.
Lisäksi harrastustoiminnassa on ollut korona-atistuksia, muun muassa järvenpääläisessä kuntokeskus Lady Saluksessa ja Tuusulan tenniskeskuksessa.
Yhteensä eilen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella todettiin 12 uutta koronavirustartuntaa, joista eniten Järvenpäässä.
15.2. klo 14.47: Talma Ski -hiihtokeskuksessa käyneet saattaneet altistua virusmuunnokselle – pyydetään hakeutumaan testeihin
Sipoo tiedottaa, että Talma Ski -hiihtokeskuksessa 2.2, 6.2. ja 8.2. vierailleet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirusmuunnokselle.
Kaikkia kyseisinä päivinä Talma Skin sisätiloissa käyneitä pyydetään hakeutumaan koronavirustestiin, vaikka heillä ei olisi mitään koronavirukseen viittaavia oireita.
Altistus on voinut tapahtua Talma Skin sisätiloissa, kuten lipunmyynnissä, varustevuokraamossa tai ravintolatiloissa.
15.2. klo 14.35: Helsingissä rokotuksiin kutsutaan myös tekstiviestillä
Helsingin kaupunki tiedottaa, että kaupungin sosiaali- ja terveystoimi lähettää tekstiviestin nyt rokotusvuorossa oleville sairautensa tai tilansa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin alttiille henkilöille. Tällä hetkellä rokotusvuorossa sairautensa vuoksi ovat 65-69 vuotta tänä vuonna täyttävät.
Viestin on tarkoitus selkiyttää sitä, kuuluuko henkilö nyt rokotettavaan ryhmään.
Lue myös: THL julkaisi riskiryhmäläisten rokotusjärjestyksen – katso lista
Tekstiviesti lähetetään kaikille, jotka ovat sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana terveytensä vuoksi. Tekstiviestin lähettäjätiedoissa lukee HKI SOTE ja se on tarkoitus lähettää tiistaina 16. helmikuuta.
Tekstiviesti lähtee noin 4 800 henkilölle. Kaikkia nyt sairautensa vuoksi rokotusvuorossa olevia tekstiviesti ei tavoita, sillä osalla on hoitosuhde työterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Myös joiltakin terveytensä vuoksi sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana olevilta puuttuu puhelinnumerotiedot.
15.2. klo 12.45: Gammelbackan päiväkodissa Porvoossa on todettu koronavirustartunta
Gammelbackan päiväkodissa on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Porvoon kaupunki. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
Tartunnalle on altistunut päiväkodissa noin 40 henkilöä.
Tartunta tuli tietoon maanantaiaamuna. Tartunnalle altistuneet lapset ja heidän huoltajansa saivat tiedon altistumisesta saapuessaan päiväkodille aamulla ja joutuivat palaaman kotiinsa. Muut lapset jatkavat normaalisti päiväkodissa, koska he eivät ole altistuneet tartunnalle.
Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti altistuneisiin viimeistään tiistaina 16. helmikuuta. Altistuneet määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.
Altistuneiden henkilöiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin, kaupunki kertoo tiedotteessaan.
14.2 klo 09.01: Tehohoidon tarve on vähentynyt koko maassa, vaikka uusia koronatartuntoja tulee vauhdilla – Lääkäri: Tartunnat nyt nuoremmissa ikäluokissa
Pääkaupunkiseudun lisäksi pieniä ja isoja tartuntaryppäitä tavataan jatkuvasti eri puolilla Suomea. Koronan vaatima sairaala- ja tehohoidon tarve on kuitenkin vähentynyt koko maassa.
Anestesiologian ja tehohoidon osaamiskeskuksen johtaja Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että suuri käänne tapahtui loppiaisen jälkeen.
– Potilasmäärät teho-osastoilla ovat nyt 20:n luokkaa, eli laskeva trendi on ollut kevättä kohti mentäessä.
Bendel korostaa, että kyse ei ole siitä, että pandemia olisi voitettu.
– Kyse on todennäköisesti siitä, että tartunnat ovat nuorissa ikäluokissa, eivätkä ne ole levinneet vanhempaan väestöön eli yli 60-vuotiaisiin, Bendel sanoo.
14.2 klo 08.54: Virusmuunnokset leviävät Suomessa – HUSissa tapausepäilyt lisääntyneet
Terveysyhtiö Mehiläinen kertoo sekvensoimiensa näytteiden perusteella, että koronaviruksen brittimuunnos leviää arvioitua nopeammin. Sekvensoinnilla tarkoitetaan eri viruskantojen perimän muuntelun seurantaa.
HUS-Labissa viime viikkoina tutkitut positiiviset näytteet ovat vasta virusmuunnosepäilyjä, sillä tarkempien tulosten sekvensointi kestää muutamia viikkoja. Näiden epäiltyjen virusmuunnosten määrä on kasvussa, ja niiden osuus on tällä hetkellä reilu 10 prosenttia positiivisista näytteistä, arvioi HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.
14.2 klo 08.36: Helsingin keskustan rakennustyömaalla poikkeuksellisen paljon koronavirustartuntoja
Helsingin yliopiston päärakennuksen työmaa jouduttiin sulkemaan toissa viikon keskiviikkona, viiden päivän ajaksi useiden tartuntojen vuoksi. Kaikki noin 120 työntekijää testattiin ja näyte oli positiivinen 42 ihmisellä.
Viime viikon alusta lähtien työmaalla on ollut paikalla vain noin puolet normaalista työntekijämäärästä.
12.2 klo 08.02: Rokotuspiste Messukeskukseen
Helsinki avaa uuden koronarokotuspisteen Messukeskukseen.
Sairautensa takia riskiryhmiin kuuluvien koronarokotukset alkavat siellä keskiviikkona 17.2.
Messukeskus ei ota vastaan ajanvarauksia vaan rokotusaikojen varaamisesta vastaa Helsingin kaupunki. Rokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 15.2. Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.
Jo aiemmin Messukeskuksen tiloihin on sijoitettu myös Husin ja Mehiläisen koronatestauspisteet.
12.2 klo 07.54: Järvenpään lukio etäopetukseen
Järvenpään lukio on siirretty etäopetukseen maaliskuun ajaksi
Päätös syntyi tartutatietoviranomaisten suositusten perusteella. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on ollut Järvenpäässä jyrkässä nousussa.
Lukion etäopetus on ennalta ehkäisevä toimenpide koronan leviämisen estämiseksi ja kevään ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi. Lukiokoulutus siirretään etäopetukseen 1.3.-4.4. väliseksi ajaksi.
12.2. klo 07.10: Koronatartunnat nousussa Helsingissä – pormestari Vapaavuoren mukaan satamissa tulisi vaatia todistus testistä, sairastetusta taudista tai rokotuksesta
Vapaavuoren mukaan on tärkeää, että ulkomailta Suomeen tulevat testataan ja he jäävät omaehtoiseen karanteeniin.
– Sen sijaan ei ole järkevää, että meidän tulee tarjota testit juuri rajalla kaikille Suomeen pyrkijöille. Se vaatii valtavan määrän sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilökuntaa, jota tarvitaan koronakriisinhoidon muihin kriittisiin tehtäviin.
Baareihin ja ravintoloihin jäljitetyt tartunnat, ovat olleet kasvussa Helsingissä.
Uusien tartuntojen määrä on hitaassa, mutta tasaisessa kasvussa Helsingissä, Vapaavuoren mukaan.
Ilmaantuvuuluku on maan toiseksi korkein.
Tuoreimmat, aluekohtaiset koronavirustiedot kerrottiin kuukausittaisessa koronainfossa.
11.2. klo 16.34: Prisma Jumbon tartuntaryppäässä muuntovirustapauksia
Vantaan kaupunki kertoo, että Prisma Jumbon työntekijöiden koronavirustartuntamäärä on tarkentunut.
Myymälän tiloissa työskennelleillä on nyt todettu yhteensä 32 koronavirustartuntaa viimeisten kolmen viikon sisällä.
Kaksi Prisma Jumbon tiloissa työskennelleillä todetuista koronavirustapauksista on varmistunut muuntoviruksen aiheuttamaksi.
Yli puoleen tapauksista liittyy muuntovirusepäily, mutta muiden näytteiden kohdalla lopullisia tuloksia ei vielä ole saatavilla.
Kokonaistartuntamäärässä on myös muita kuin Prisman omia työntekijöitä.
Ainakin muutama todetuista tartunnoista on todennäköisimmin muualta kuin työpaikalta peräisin, eivätkä kaikki tapaukset todennäköisesti liity samaan tartuntaketjuun.
Viimeisen viikon aikana ei ole tullut ilmi uusia tapauksia Prisman työntekijöillä. Asiakkaiden tartuntariski arvioidaan pieneksi.
11.2. klo 6.25: Rokotusjärjestyksessä yritetään etuilla
Helsingissä koronarokotuksiin pyritään nyt kiilaamalla jopa jonon ohitse.
Varsinaisia huijareita ei ole ollut liikkeellä, mutta rokotuspisteille on saapunut asiakkaita ilman ajanvarausta pyytämään rokotusta, kertoo Helsingissä rokotuksista vastaava terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.
Lisäksi koronarokotettavan henkilön saattajat ovat penänneet itselleen rokotetta.
Saapumatta jääneiden asiakkaiden takia yli jääviä koronarokotteita on myös kysytty, mutta niitä varten kaupungin rokotepisteissä on varahenkilölista, josta rokotettavia kutsutaan tarvittaessa.
10.2. klo 17.50: Muuntovirusepäilyt Länsimäen ja Rajakylän kouluissa Vantaalla
Länsimäen koulussa on todettu koronatartunta yhdellä ja Rajakylän koulussa kolmella henkilöllä. Osa oppilaista ja henkilökunnasta on altistunut tartunnalle.
Nyt todettuihin koronavirustapauksiin liittyy muuntovirusepäily.
Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on kartoitettu. Karanteeniin on Länsimäen koulussa asetettu 29 henkilöä ja Rajakylän koulussa 50 henkilöä, kunnes heillä ei enää ole sairastumisriskiä.
Kouluissa ei epäillä tällä hetkellä jatkotartuntoja. Koulujen toiminta voi jatkua normaalisti.
Vantaan päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten karanteenitilanne päivittyy vantaa.fi/koronavirustilanne-sivulla.
Jatkossa listauksessa näkyvät myös muuntovirusepäilyt.
10.2. kello 13.20: Koronatilanne aiheuttaa levottomuutta nuorissa ja lapsissa Vantaalla – pohdinnassa on, voisiko nuorisotiloja avata
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jonka teemana oli koronaepidemian ja rajoitustoimenpiteiden vaikutukset lapsiin ja nuoriin.
– Terveydellisestä kriisistä on tullut sen pitkittymisen myötä yhä enemmän myös sosiaalinen kriisi, Viljanen toteaa.
Vapaa-ajalla harrastusten ja nuorisotilojen ollessa suljettuina nuoret kokoontuvat Vantaalla etenkin ostoskeskuksiin, kuten Dixiin, Myyrmanniin ja Martinlaakson ostariin.
– Kokoontumisissa on sattunut useita yhteenottoja varsinkin päihtyneiden aikuisten kanssa. Dixissä nuoret ovat ottaneet yhteen myös keskenään.
Nuorisotyöntekijät raportoivat paljon nuorten ahdistuksesta, turhautuneisuudesta ja tekemisen puutteesta sekä mielenterveyteen liittyvistä huolista. On havaittu, että nuorilla on aiempaa enemmän itsetuhoisia ajatuksia.
– On melko ilmeistä, että koronan aiheuttama poikkeustilanne on rikkonut nuorten arjen rakennetta ja aiheuttaa siten erilaista oireilua ja epätoivottavaa käytöstä, sanoo Ritva Viljanen.
Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand on aiemmin toiminut kaupungin nuorisotoimen johtajana. Myös hän on huolissaan tilanteen pitkän tähtäimen vaikutuksista.
– Olen huolestunut siitä, että kauppakeskuksissa kokoontumisesta voi tulla pidempiaikainen toimintatapa, jossa ajaudutaan esimerkiksi päihteiden pariin. Nuoret löytävät nyt uusia tapoja toimia, jotka saattavat jäädä vakituisiksi. Voi olla, että tulevaisuudessa meidän on vaikeaa saada heitä takaisin nuorisotiloihin ja harrastusten pariin.
Jos tilanne jatkuu vielä, uusia keinoja puuttua tilanteeseen tulisi löytää, hän sanoo. Esimerkiksi nuorisotilojen avaamista pitäisi harkita.
– Pohdinnassa on, pitäisikö esimerkiksi Dixiin avata tila, joka voisi olla turvallinen paikka nuorelle ja nuorisotyöntekijälle kohdata.
10.2. kello 6.55: Vantaalla on noin tuhat henkilöä karanteenissa
Vantaalla on noin tuhat henkilöä karanteenissa päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa tapahtuneen korona-altistuksen takia.
Koska osaan tapauksista liittyy muuntovirusepäily, on kontakteja merkitty altistuneiksi tavallista herkemmin.
Myös karanteeni on pidempi, 14 vuorokautta ja oireettomatkin altistuneet testataan heti, sekä ennen karanteenin päättymistä.
Tuoreimmat muuntuneen koronaviruksen aiheuttamat altistusepäilyt ovat Jokiniemen ja Kytöpuiston kouluissa.
9.2. kello 15.15: Vantaalla virusmuunnosepäilyjä kahdessa uudessa koulussa
Vantaan kaupunki tiedottaa, että Jokiniemen koulussa on todettu koronavirusinfektio yhdellä henkilöllä ja Kytöpuiston koulussa kahdella. Osa oppilaista ja henkilökunnasta on altistunut tartunnalle.
Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on kartoitettu. Karanteeniin on Jokiniemen koulussa asetettu 11 henkilöä ja Kytöpuiston koulussa 44 henkilöä, kunnes heillä ei enää ole sairastumisriskiä. Altistuneet ovat saaneet erillisen tiedotteen asiasta.
Nyt todettuihin koronavirustapauksiin liittyy virusmuunnosepäily. Koska tietoa sen tarttuvuudesta on vielä vähäisesti, on kontakteja määritelty altistuneeksi tavallista herkemmin.
Karanteeni on määritelty heille 14 vuorokauden mittaiseksi ja myös oireettomat altistuneet tullaan testaamaan heti sekä toistamiseen ennen karanteenin päättymistä.
Kouluissa ei epäillä tällä hetkellä jatkotartuntoja. Koulujen toiminta voi jatkua normaalisti.
9.2. klo 13.54: Kauppakeskus Isoon Omenaan aukeaa koronarokotuspiste
Koronarokotuksia ryhdytään antamaan Espoon kauppakeskus Ison Omenan toisessa kerroksessa tänään 9. helmikuuta. Rokotukseen voi tulla ainoastaan ajanvarauksella.
Ison Omenan rokotuspisteen lisäksi Espoossa on tällä hetkellä kaksi muuta rokotuspistettä, jotka sijaitsevat Lintuvaarassa ja Tapiolan terveysasemalla.
Rokotusvuorossa ovat tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset. Lisätietoja koronarokotuksista Espoossa löytyy Espoon kaupungin verkkosivuilta.
9.2. klo 9.13: Rykmentinpuiston rakennustyömaa Tuusulassa suljettiin 20 koronatartunnan ryppään vuoksi
Tuusulan Hyrylän Rykmentinpuiston työmaalla on todettu koronavirustartuntarypäs. Koronatartuntoja oli eilen maanantaina löydetty 20 työntekijällä. Tartunnan saaneet on asetettu kotieritykseen ja tähän mennessä tunnistetut kymmenen altistunutta karanteeniin.
Kaikki työmaalla työskentelevät on ohjattu testiin, ja työmaa on päätetty sulkea 15. helmikuuta saakka.
8.2. klo 15.43: Jälleen virusmuunnosepäilyjä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa
Vantaalla epäillään jälleen virusmuunnoksia uusissa kohteissa, tiedottaa kaupunki.
Virusmuunnosepäilyjä on nyt myös Havukosken ja Veromäen kouluissa sekä Ravurin päiväkodissa.
Aiemmat epäilyt ovat olleet Havukosken, Itä-Hakkilan, Lehtikuusen, Mikkolan, Sotungin ja Viertolan kouluissa sekä Koivukylän päiväkotipaviljongissa.
Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on kartoitettu ja heidät on asetettu karanteeniin. Altistuneet ovat saaneet erillisen tiedotteen asiasta.
Kaikkiaan koronavirusaltistumisten vuoksi karanteeniin on asetettu 1250 henkilöä Vantaan päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.
8.2. klo 15.30: Helsinkiläisille on tarjottu olemattomia koronarokotusaikoja huijausviesteissä
Helsinkiläisille on tarjottu puhelimitse tai tekstiviestillä olemattomia aikoja koronavirusrokotuksiin, kertoo kaupunki tiedotteessaan. Kaupungin mukaan kyse on muutamista yksittäistapauksista.
Helsingin kaupunki kehottaa ilmiantamaan huijassoitot tai viestit poliisille.
Koronarokotuksia annetaan Helsingissä keskitetyissä rokotuspisteissä. Rokotusajan voi omalla vuorollaan varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.
Muita ajanvarauskeinoja ei toistaiseksi ole.
8.2. klo 7.31: 80–84-vuotiaiden helsinkiläisten koronavirusrokotukset alkavat
Koronavirusrokotuksen saavat seuraavaksi 80–84-vuotiaat helsinkiläiset eli vuosina 1937–1941 syntyneet. Rokotuksen saavat myös heidän omaishoitajansa, joilla on omaishoidon tuen päätös.
Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.
Myös 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset jatkuvat.
8.2. klo 7.31: Koronavirustartuntoja ja altistuksia ravintolassa Vuosaaressa
Helsingin poliisi selvittää laajaa koronaviruksen tartuntaketjua Helsingin Vuosaaressa. Time Out Sports Bar & Grill -ravintolassa 30. tammikuuta aikaa viettäneillä on varmennettu 15 koronavirustartuntaa.Alustavien tutkimusten mukaan kyseessä saattaa olla helposti leviävä koronavirusmuunnos.
Viranomaiset pyytävät kyseisessä ravintolassa tammikuun lopun ja helmikuun kuudennen päivän välillä olleita tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan pienistäkin oireista välittömästi koronavirustestiin.
6.2. klo 17.34: Koronarokotteen saanut noin 169 000 ihmistä
Suomessa koronarokotteita on annettu yli 169 000 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL. Luku on kasvanut eilisestä noin 5 000 rokotteella.
Lisäksi toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä reilut 48 000.
Ikänsä puolesta riskiryhmäläisiksi katsottavista yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on yli 65 000. Selvästi eniten rokotettuja on rokotusjärjestyksen mukaisesti yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa.
Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.
Lähde: STT
6.2. klo 14.02: THL: Suomessa 368 uutta koronavirustartuntaa – yli kolmannes uusista tartunnoista on todettu Helsingissä
Suomessa on raportoitu 368 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 4 928, mikä on 986 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.
Uusista tartunnoista hieman yli kolmannes eli 133 tartuntaa on todettu Helsingissä. Kymmeniä tartuntoja oli myös pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaalla (34) ja Espoossa (20).
Ilmaantuvuusluku on nyt Uudellamaalla yli 160, kun se koko maassa on keskimäärin 90. Ilmaantuvuus esittää koronavirustartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.
Suomessa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 47 262 tartuntaa. Näistä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on hieman yli 200.
Koronavirustestejä on tehty yhteensä 2,9 miljoonaa.
Virukseen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on perjantain tietojen mukaan 692.
Lähde: STT
6.2. klo 10.50: Porvoon keskuskoulussa koronavirustartunta
Porvoon Keskuskoulussa on todettu koronavirustartunta, kaupunki tiedottaa. Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen.
– Koulussa on käytetty kasvomaskeja ohjeiden mukaisesti, joten tartunnalle on altistunut vain muutama henkilö. Tartunnat leviävät selkeästi nyt myös lasten ja nuorten joukossa. On tärkeää, että vanhemmat vievät myös lapset ja nuoret koronatestiin lievissäkin flunssaoireissa, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.
Altistuneet tai heidän huoltajansa ovat saaneet koululta viestin altistumisesta. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, ei kontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut.
Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti altistuneisiin tänään, lauantaina. Altistuneet määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.
Altistuneiden henkilöiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin.
Altistuneiden oppilaiden opetus järjestetään perusopetuslain mukaisesti poikkeavin opetusjärjestelyin. Koulun muut oppilaat jatkavat koulunkäyntiä turva- ja hygieniaohjeita noudattaen.
5.2. klo 16.50: Vantaalla useita muuntovirusepäilyjä kouluissa, maskeja suositellaan
Karanteenimäärät ovat osassa Vantaan kouluista suhteellisen korkeita, koska useisiin tapauksiin liittyy epäily muuntoviruksesta, kertoo Vantaan kaupunki tiedotteessa.
Koska tietoa muuntoviruksen tarttuvuudesta on vielä vähäisesti, on kontakteja määritelty altistuneeksi tavallista herkemmin. Karanteeni on määritelty heille 14 vuorokauden mittaiseksi, ja myös oireettomat altistuneet testataan heti sekä toistamiseen ennen karanteenin päättymistä.
Esimerkiksi Lehtikuusen koulussa on useita tartuntoja sekä muuntovirusepäilyjä. Lisäksi Itä-Hakkilan koulussa on todettu COVID-19-infektio kahdella henkilöllä, ja Sotungin koulussa yhdellä henkilöllä. Osa oppilaista ja henkilökunnasta on altistunut tartunnalle.
Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on kartoitettu. Karanteeniin on Itä-Hakkilan koulussa asetettu 59 henkilöä ja Sotungin koulussa 57 henkilöä, kunnes heillä ei enää ole sairastumisriskiä. Molemmissa kouluissa todettuihin tapauksiin liittyy muuntovirusepäily.
Vantaan kaupunki suosittelee edelleen, että oppilaat ja opiskelijat peruskoulujen kuudesluokkalaisista alkaen käyttävät koulussa kasvomaskia.
5.2. klo 16.40: Tämä tiedetään nyt Mattbergetin päiväkodin tartuntavyyhdistä
Espoon tartuntatautilääkärin mukaan jäljityksestä huolimatta on edelleen hämärän peitossa, miten koronavirus pääsi leviämään Espoon Matinkylässä sijaitsevassa Mattbergetin ruotsinkielisessä päiväkodissa ennennäkemättömän laajalle.
– Yksittäistä syytä tartuntojen laajaan leviämiseen ei ole löytynyt. Toki tämä on päiväkotitautiryppääksi poikkeuksellisen laaja, sanoo Espoon tartuntataudeista vastaava lääkäri Topi Turunen.
Mattbergetin päiväkodissa on todettu peräti 22 koronavirustartuntaa lapsilla ja hoitahenkilökunnalla.
Tartuntarypäs on Espoon päiväkodeissa todetuista tähän asti selvästi laajin. Syksyllä yhdessä päiväkodissa oli viisi tartuntaa, mutta muissa tapauksissa useat jatkotartunnat ovat olleet harvinaisia.
Alustavien testituloksien perusteella Mattbergetissä ei epäillä virusmuunnosta, koska positiivisista näytteistä ei puutu S-geeniä, mikä saattaisi viitata varianttiin. Näytteitä on kuitenkin lähetetty sekvensoitavaksi.
5.2. klo 14.10: Koronatartunnat lisääntyvät HUS-alueella, testeihin mentävä matalalla kynnyksellä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin koronavirusinfossa käsiteltiin sairaanhoitajan työtä teho-osastolla sekä ajankohtaista koronavirusepidemiatilannetta.
Lue lisää: Koronatartunnat lisääntyvät HUS-alueella, oirehtivia kannustetaan hakeutumaan testeihin, HUS ei suosita harrastustoiminnan avaamista – katso tallenne koronainfosta
HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi, että tartuntojen määrät ovat jälleen kasvussa.
– Tämä on suunta, jota meistä kukaan ei halua nähdä. Suurinta tartuntojen kasvu on alle 70-vuotiaiden joukossa, hän sanoo.
Tuominen painottaa, että testiin on syytä mennä, jos aihetta suinkaan on. Hänen mukaansa testiin pääsee helposti, ja tuloksen saa nopeasti.
– On erittäin tärkeää, että löydämme kaikki sairastavat.
Esimerkiski Espoossa koronatilanne on nyt hankala. HUS arvioi, että rajoitustoimet ovat kuitenkin tällä hetkellä riittäviä.
– Näemme, että tartuntojen määrä on nousussa, mutta tilanne on vielä näpeissä.
Juha Tuomisen mukaan virusvarianttien määrä ei ole kasvanut Suomessa yhtä nopeasti kuin aluksi pelättiin. Riski tähän kuitenkin yhä on.
5.2. klo 10.20: Vantaan Lehtikuusen 4.–5. luokat etäopetukseen – altistuneita on poikkeuksellisen paljon karanteenissa
Vantaan Lehtikuusen koulun 4.–5. luokat siirtyvät etäopetukseen 8.–19. helmikuuta.
Lehtikuusen koulussa on taas todettu koronatartuntoja. Altistuneita oppilaita ja henkilökuntaa on nyt poikkeuksellisen paljon karanteenissa.
Koulun 6.–9. luokkien oppilaat ovat olleet etäopetuksessa jo keskiviikosta lähtien.
1.–3. luokat jatkavat lähiopetuksessa. Myös erityistä tukea tarvitsevilla on oikeus jatkaa lähiopetuksessa.
Opettajat ohjeistavat Wilman kautta opetusjärjestelyistä ja ruokakassien noutamisesta.
4.2. klo 18.20: Pääkaupunkiseudulla etäopetusta toisen asteen opetuksessa jatketaan helmikuun loppuun
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätyi torstaina jatkamaan etäopetusta toisen asteen opetuksessa eli lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa 28. helmikuuta asti.
Etäopetuksen jatkamisella torjutaan epidemian ja uuden virusmuunnoksen leviämisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaa.
Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan uuden määräajan jälkeen edelleen tarvittaessa.
Voimassa olevien rajoitusten ja suositusten jatkoa alueella käsitellään koordinaatioryhmän kokouksessa 18.2.2021.
4.2. klo 16.30: Vaihto-opiskelijoiden biletyksestä tartuntoja ja altistumisia
Ryhmä vaihto-opiskelijoita on altistanut muita koronalle Helsingissä. He juhlivat ennen sairastumistaan useissa ravintoloissa.
Vaihto-opiskelijoiden tiedetään viettäneen aikaansa ennen tartunnan toteamista Old Irish Pubissa (26.–29.1.), Maxinessa (20.1. ja 27.1.) sekä El Patron -yökerhossa (22.1.).
Tähän mennessä 25 vaihto-opiskelijalla todettu koronatartunta, altistuneita on noin 70.
Helsingin kaupungin mukaan kaikkia mahdollisia altistuneita ei ole vielä tavoitettu, eikä opiskelijoilla ollut käytössään Koronavilkkua.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ollut yhteydessä kyseisiin ravintoloihin ja antaa niille määräykset tartuntatautilain mukaisten velvoitteiden noudattamisesta.
– Ravintoloiden tarkastuskäynneillä emme kuitenkaan ole havainneet puutteita, eikä perusteita ravintoloiden sulkemiselle ainakaan toistaiseksi ole, kertoo Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
4.2. klo 12.55 Rokotehävikkiä ehkäistään Helsingissä varahenkilöillä
Helsinki ehkäisee rokotehävikin syntymistä ennakkoon nimetyillä varahenkilöillä. Käytännön ansiosta tähän mennessä ei ole mennyt yhtään syväjäästä sulatettua rokotetta hukkaan, sanoo kaupungin rokotuksista vastaava terveys- ja päihdepalveluiden johtaja .
Helsingissä kutsutaan varahenkilö soittamalla paikalle, jos ajan varannut ikäihminen ei pysty saapumaan rokotukseen sovittuna ajankohtana.
– Jos rokotetta jää päivän päätteeksi jäljelle, katsomme ennakkoon laaditusta listasta, ketkä voidaan kutsua saamaan tehosterokotetta. Listalla on myös kaupungin työntekijöitä, jotka tekevät koronatehtäviä, kertoo Turpeinen.
Varalla on esimerkiksi koronaterveysasemien ja kotihoidon työntekijöitä.
Tähän mennessä varahenkilöitä on tarvinnut kutsua Turpeisen mukaan rokotukseen päivittäin yhdestä kolmeen henkilöä. Helsingissä on rokotettu vajaat 15 000 ihmistä.
4.2. klo 12.14: Espoolaispäiväkodissa uusi iso tartuntaryväs: 22 sairastunutta – kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa kaikkiaan yli 800 ihmistä karanteenissa
Espoo International Schoolin Opinmäen toimipisteen vuosiluokat 4–9 siirtyvät etäopetukseen 4.–17. helmikuuta väliseksi ajaksi.
Kolmellatoista koulun tiloissa olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartuntalähde saattaa olla yhteydessä kouluun. Virusmuunnoksen mahdollisuutta tartuntojen aiheuttajana selvitetään.
Kaikki altistuneet määrätään karanteeniin kahdeksi viikoksi. Koska virusmuunnoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois, kaikki altistuneet, myös oireettomat, testataan vähintään kahdesti.
Espoo International Schoolilla on kaksi kampusta. Toinen on Opinmäen toimipiste Suurpellossa ja toinen Kivimiehen toimipiste Otaniemessä.
Opetus jatkuu lähiopetuksena Kivimiehen toimipisteen oppilailla sekä niillä Opinmäen toimipisteen 1.–3. luokkien oppilailla, jotka eivät ole karanteenissa.
Kaikkiaan Espoon päiväkodeissa ja kouluissa on karanteenissa 835 ihmistä uusimpien, keskiviikkoa päivitetyjen lukujen mukaan.
Myös Mattbergetin päiväkodissa Espoossa on todettu iso tartuntaryväs: 22 koronavirukseen sairastunutta. Alustavien tulosten mukaan virusmuunnosepäilyjä ei kuitenkaan ole.
Kaikki altistuneet on asetettu karanteeniin ja sairastuneet eristykseen.
Mattbergetin esikoulun toiminta jatkuu normaalisti, koska tartuntatapauksia ei sieltä ole löytynyt.
Lue lisää täältä.
3.2. klo 10.21: Vantaalla ärhäkkää virusmuunnosta toistaiseksi vähän – lähes kaikki 12 tapausta liittyvät matkailuun
Vantaalla on todettu virusmuunnostartuntoja tähän mennessä lähinnä maahan saapuneilta suomalaisilta matkailijoilta, kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.
Varmistettuja virusmuunnoksia on ollut yhteensä 12 tapausta, joista valtaosa on matkailijoilla tai heidän lähipiirillään. Tartunnan saaneet on asetettu 14 päivän karanteeniin ja kaikki altistuneet on jäljitetty.
Koulujen useista virusepäilyistä ei ole varmistunut yhtään muunnostapausta. Tarkemmassa analysoinnissa eli sekvensoinnissa on edelleen kouluissa ja muualla testattujen näytteitä tällä hetkellä lähes 100. Niiden tulokset valmistuvat loppuviikosta ja ensi viikolla.
COVID-19-muuntovirusepäilyjä ollut tähän mennessä Vantaalla neljässä koulussa, viimeisimpänä Lehtikuusen koulussa.
2.2. klo 19.17: Muuntovirusepäily Vantaan Viertolan koulussa
Viertolan koulun Jokirannan toimipisteessä on todettu koronatartunta kahdella ihmisellä. Osa oppilaista ja henkilökunnasta on altistunut tartunnalle.
Karanteeniin on asetettu 41 henkilöä.
Toiseen koulussa todettuun koronavirustapaukseen liittyy muuntovirusepäily. Tälle tapaukselle altistuneiden karanteeni kestää kaksi viikkoa.
Koulussa ei epäillä tällä hetkellä jatkotartuntoja, ja koulun toiminta jatkuu normaalisti.
2.2. klo 19.17: Vantaan Lehtikuusen koulun 6.–9. luokat etäopetukseen
Lehtikuusen koulun 6.–9. luokat siirtyvät etäopetukseen keskiviikkona 3.–19. helmikuuta.
1.–5. luokat jatkavat lähiopetuksessa.
Koulussa on todettu viime aikoina useita koronatartuntoja. Altistuneita oppilaita ja henkilökuntaa on poikkeuksellisen paljon karanteenissa.
Vantaan kaupungin mukaan koulussa ei kuitenkaan epäillä laajamittaista epidemiaa, ja koulun toiminta jatkuu normaalisti.
Opettajat viestittävät tarkemmin Wilman kautta opetusjärjestelyistä ja ruokakassien noutamisesta.
2.2. klo 12.56: Porvoon Albert Edelfeltin koulussa koronatartunta
Porvoossa Albert Edelfeltin koulussa on todettu koronavirustartunta.
Tartunnalle on altistunut noin 35 henkilöä.
Altistuneet tai heidän huoltajansa ovat saaneet koulun rehtorilta tiedon viestillä. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, ei kontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut.
Koulun muut oppilaat jatkavat koulunkäyntiä lukujärjestyksen mukaisesti.
Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti altistuneisiin viimeistään keskiviikkona 3. helmikuuta.
Heidät määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.
Altistuneiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin.
Altistuneiden oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Käytännön järjestelyistä ja mahdollisuudesta noutaa lounas tiedotetaan Wilman kautta.
Juttua on muokattu 2.2.2021 klo 14.55, koska Porvoon kaupunki tiedotti ensin virheellisesti. Altistuneita on koulussa vain 35, ei 70. Iltapäiväkerhossa ei ole altistuneita.
2.2. klo 11.03: HUSin apulaisylilääkäri vetoaa vaihtamaan kangasmaskit kirurgisiin suojaimiin
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSissa ollaan huolissaan suomalaisten kasvomaskien käytöstä.
Dosentti, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista sanoo, että maskeja käytetään edelleen liian vähän.
– Teimme joulukuussa aiheesta kyselytutkimuksen. Siinä ilmeni, että HUSin alueella noin 90 prosenttia käyttää maskia julkisessa liikenteessä, mutta työpaikalla vain noin 70 prosenttia ja harrastuksissa noin 55 prosenttia.
Ruotsalainen suosittelee, että kangasmaskien käyttäjät siirtyisivät nyt käyttämään tehokkaampia suojaimia.
– Virusvarianttien vuoksi suosittelen väestötasolla kirurgista suu-nenäsuojainta. Kangasmaskista ei ole suojaa käyttäjälle itselleen, vaan se toimii ainoastaan niin, että se voi ehkäistä viruksen leviämistä muihin.
Vielä tehokkaampia FFP2- tai FFP3-tason hengityssuojaimia Ruotsalainen ei suosittele kaikille arkikäyttöön.
– Nämä maskit ovat raskaampia käyttää, ja on löydettävä tasapaino maskin tehokkuuden ja käytön mielekkyyden kanssa. Itse suosittelisin tällaisen maskin käyttämistä riskiryhmäläisille tai riskiryhmäläisiä tavattaessa.
Maskia Ruotsalainen kehottaa käyttämään kaikissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, julkisessa liikenteessä, työpaikalla ja harrastuksissa. Lisäksi tulisi pitää yli kahden metrin turvaväli.
2.2. klo 6.17: Koronarokotusten ajanvarausnumero on suljettu Espoossa – avataan jälleen, kun aikoja on saatavilla
Espoon koronarokotusten ajanvaraus on toistaiseksi suljettu.
Syynä on se, että rokotteita on saatu Espooseen niukasti.
Lisäksi rokotusvuorossa oleva ensimmäinen ikäluokka, vuonna 1936 ja sitä ennen syntyneet, on kaupungissa suuri.
Maanantaina ajanvarausnumeron takaisinsoittojonossa oli kaupungin mukaan noin tuhat asiakasta.
Jäljellä olevat rokotusajat tarjotaan soittojonossa oleville henkilöille ja kaikille soittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin.
Ajanvaraus avataan heti, kun terveysviranomaiset saavat tiedon uusista rokote-eristä eli kun rokotusaikoja on jälleen jaettavissa.
1.2. klo 17.58: Sipoonlahden koulun oppilaalla koronavirustartunta – yli 60 karanteeniin
Sipoonlahden koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta.
Sairastunut oppilas on ollut paikalla koulussa ja iltapäivätoiminnassa taudin tartuttavuusaikana. Useat oppilaat ja osa opetushenkilökunnasta 1–2-luokilta koulun yhdestä oppikylästä ovat altistuneet tartunnalle.
Yhteensä 65 ihmistä asetetaan altistuksen vuoksi karanteeniin.
Mahdollisesti altistuneiden lähiopetus keskeytettiin tänään maanantaiaamuna. He saavat etäopetusta. Tartunnan saanut oppilas on eristyksessä.
Sipoonlahden koulu on Etelä-Sipoossa sijaitseva vuosiluokkien 1.–9. yhtenäiskoulu, jossa järjestetään myös esiopetusta. Koulu toimii samassa kiinteistössä Söderkulla skolan kanssa, mutta ne ovat eri oppikylissä.
Muilla luokka-asteilla ja opetusryhmissä olevat Sipoonlahden koulun oppilaat eivät ole altistuneet tässä tartuntatapauksessa. Myöskään Söderkulla skolan oppilaat eivät ole altistuneet Sipoonlahden koulun tartuntatapauksessa.
1.2. klo 17.10: Vantaan Lehtikuusen koulussa useita koronatartuntoja ja -altistuksia
Lehtikuusen koulussa on todettu koronainfektio yhteensä viidellä henkilöllä viimeisten parin viikon aikana.
Altistumisen vuoksi 169 oppilasta ja henkilökunnan jäsentä on määrätty karanteeniin. Havun yksikössä karanteenissa on 78 henkilöä ja Kaarnassa 91 henkilöä. Karanteenit kestävät 3.–10. helmikuuta saakka.
Altistuneet oppilaat ja henkilökunta on kartoitettu. Heidät asetetaan karanteeniin.
Kahteen uusimpaan koulussa todettuun koronavirustapaukseen liittyy muuntovirusepäily. Tapauksia ei ole varmistettu muuntoviruksen aiheuttamiksi, mutta alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että kyseessä saattaa olla muuntovirus.
Koska tietoa muuntoviruksen tarttuvuudesta on vielä vähäisesti, on tartunnan saaneiden kanssa kontakissa olleita määritelty altistuneeksi tavallista herkemmin.
Heidän karanteeninsa kestää kaksi viikkoa. Myös oireettomat altistuneet testataan heti sekä toistamiseen ennen karanteenin päättymistä.
Koulussa aiemmin todettuihin kolmeen tapaukseen ei liity muuntovirusepäilyä, eikä niiden uskota olevan yhteydessä nyt todettuihin uusiin tapauksiin.
Koulussa ei myöskään epäillä laajamittaista epidemiaa. Koulun toiminta jatkuu normaalisti, eikä koulun tiloissa ole erityistä tartuntariskiä.
1.2. klo 15.59: Tiistilän koulussa Espoossa 12 koronatartuntaa
Tiistilän koulussa Espoossa on todettu useilla eri luokilla yhteensä 12 koronavirustartuntaa. Vielä ei ole tiedossa, ovatko tartunnat mahdollisesti muuntuneen viruksen aiheuttamia, sillä sekvensointituloksia ei ole saatu.
Koulun yläluokat siirrettiin kokonaan etäopetukseen viime keskiviikkona.
Kaikki altistuneet oppilaat testataan kahdesti karanteenin aikana. Lisäksi varotoimenpiteenä testiin joutuvat myös ei altistuneet yläkoululaiset ja samassa rakennuksessa opiskelleet kuudesluokkalaiset.
Espoo tiedotti keskiviikkona kolmesta tartunnasta Tiistilän koulussa. Tuolloin todettiin, että tartuntalähde saattaa olla yhteydessä kouluun. Viikonlopun aikana sairastuneiden määrä nousi 12:een.
1.2. klo 13.20: Testausmäärät nousseet, positiivisten näytteiden osuus laskussa
Tehtyjen koronatestien määrät HUS-alueella ovat palautuneet joulua edeltäneelle tasolle.
HUSin diagnostiikkakeskuksessa tuotettiin viime viikolla yhteensä 44 417 korona-analyysiä, joista 37 952 HUS-alueelle.
– Testeihin menemisestä on pidetty mediassa ääntä, ja samoin varmasti työyhteisöissä ja kouluissa näihin asioihin kiinnitetään huomiota, sanoo HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
Lisäksi positiivisten testitulosten osuus pieneni viime viikolla edelliseen viikkoon nähden. HUS-alueen testeistä positiivisia oli 3,0%.
Lasse Lehtosen mukaan tätä selittää kaksi asiaa.
– Kun testimääärät lisäänthyvät, mukana on tyypillisesti myös sellaisia henkilöitä, joiden todennäköisyys kantaa koronaa on pienempi. Lisäksi toinen selitys voi olla se, että viime aikojen rajoitukset ovat alkaneet purra.
Positiivisena asiana hän nostaa tehostuneen rajatestauksen, mutta huolta aiheuttavat virusvariantit ja harrastustoiminann käynnistyminen. Lehtonen painottaa, että HUS on edelleen korkealla leviämisvaiheen tasolla ja riski äkillisille leimahduksille on olemassa.
Hän kannustaa lähtemään testeihin entistäkin herkemmin.
– Tarpeen mukaan voimme jopa kaksinkertaistaa testauskapasiteetin, Lehtonen sanoo.
1.2. klo 6.22: Lasten ja nuorten harrastustoiminta käynnistyy rajatusti
Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta käynnistyy maanataina rajatusti ja turvallisuusperiaatteita noudattaen pääkaupunkiseudulla.
Esimerkiksi Vantaalla musiikkiopisto siirtyy lähiopetukseen, mutta sen oppilaat voivat halutessaan saada opetuksen myös etänä.
Pienryhmäopetus ja muskarit alkavat tiloissa, joissa ne voidaan turvallisesti järjestää.
Osa opetuksesta, kuten laulu- ja puhallinsoitonopetus jatkuu etänä, sillä sen turvaväli on 4 metriä, eikä niin pitkien turvavälien pitäminen ole opistossa mahdollista.
Myös kouluilla järjestettävä lasten ja nuorten kerhotoiminta käynnistyy. Ensisijaitsesti suositaan edelleen ulkona ja etänä tapahtuvaa toimintaa.
Vantaalla nuorisotyö tapahtuu ulkona ja alle kymmenen hengen ryhmissä. Tavoitteena on auttaa vaikeimmassa jamassa olevia nuoria.
Lue lisää aiheesta: Lasten ja nuorten harrastustoiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"
Espoossa puolestaan kaupunginhallitus pohtii maanantaina lasten harrastusrajoitusten höllentämisen vaikutuksia.
Puheenjohtaja Markku Markkulan mukaan kaupunginhallitus ei tee asiassa päätöksiä tänään, mutta odottaa aiheesta vilkasta keskustelua.
Kaupungille tähän mennessä tullut palaute aiheesta on ollut lähinnä positiivista, sanoo Markkula.
1.2. klo 6.10: Yli 85-vuotiaiden joukkorokotukset alkavat Helsingissä
Helsingin kaupunki aloittaa maanantaina tänä vuonna 85 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien massarokotukset täydellä teholla.
Myös heidän omaishoitajansa saavat rokotteen, jos heillä on omaishoidon tuen päätös.
Seuraa rokotuksia suorana kello 8.16 alkaen täältä.
Tähän mennessä rokotuksia ovat saaneet muun muassa koronatyötä tekevä sosiaali- ja terveysalan henkilöstö sekä iäkkäiden hoivapalvelujen asukkaat ja henkilökunta.
Viime viikolla rokotettiin jo myös joitakin muita 85 vuotta täyttäneitä ajanvarauksella.
Helsingissä asuu noin 14 000 ihmistä, jotka ovat iältään vähintään 85 vuotta. Heistä rokotteen on nyt saanut reilut 3 300, ja pari tuhatta on jo varannut ajan.
Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 4.11.–31.1.2021