Se voi olla kumpi tahansa. Ajatus on liki kahden tuhannen keskustalaisen kokousedustajan mielessä, kun nuija kopahtaa. Ehdokkaiden puheet saattavat ratkaista keskustan johtajuuden lauantaina ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolan jäähallissa.
Keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajaksi joko 32-vuotiaan elinkeinoministeri Katri Kulmunin tai 45-vuotiaan puolustusministeri Antti Kaikkosen. Kumpaakaan ei voi sanoa ennakkosuosikiksi.
Tuoreen HS-gallupin mukaan Katri Kulmuni on hiukan suositumpi koko kansan piirissä kuin Antti Kaikkonen. Puolet ei osannut nimetä kyselyssä suosikkiaan.
Suomenmaan tällä viikolla tekemässä kyselyssä Kaikkonen sai taakseen yhdeksän, Kulmuni kuusi piirijohtajaa, neljä harkitsee kantaansa.
Kyse ei ole vain siitä kumman puoluekokousedustajat heistä valitsevat, vaan ehdokkaiden taustajoukot selvittelevät samalla välejään Sipilän kaudesta.
Homehtuneet pitkien puukkojen yöt
Kouvolassa on ennenkin tehty keskustalaista puoluehistoriaa. Vuonna 1964 siellä vaihtui Maalaisliiton puheenjohtaja, kun V.J. Sukselainen hävisi äänestyksessä Johannes Virolaiselle.
Virolaisen valtaannousua oli junailemassa presidentti Urho Kekkonen, mutta 2000-luvun kokousedustajia eivät satraapit ohjaa, keskustavaikuttajat vakuuttavat.
– Pitkien puukkojen yö on homehtunut sanonta, keskustan entinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki arvelee.
Piirijohtajat eivät hänen mielestään nykyään edes yritä saada edustajia yhteiselle kannalle.
Monella puoluekokousedustajalla on edessään pitkä bussimatka kokouspaikalle perjantaina tai viimeistään lauantaiaamuna. Busseista löytyy tukijoita kummallekin ehdokkaalle.
– Bussikeskusteluissa spekuloidaan tulevalla, koska kyllähän ihmiset tosissaan yrittävät vaikuttaa, mutta ei pakolla. Bussimatkalla tällaiset keskustelut luovat tunnelmaa ja viihdyttävät, kuvaa Jäätteenmäki.
Ehdokkaiden kotipiireistäkään ei 100-prosentista tukea
Niin sanottujen mahtipiirien, kuten Pohjois-Pohjanmaan, ei uskota ratkaisevan äänestystä, koska niissäkin tuki ehdokkaille on jakautunut. Kukaan ei ennalta laskisi lestadiolaisten ääniäkään kummankaan ehdokkaan piikkiin.
Kulmunin kotipiiri Lappi tai Kaikkosen Uusimaa ovat omiensa takana, mutta eivät sataprosenttisesti.
Toinen keskustakonkari, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen myöntää, että aiemmin voitiin laskea etukäteen, montako päätä on ehdokkaiden takana. Junttatyöllä oli merkitystä, mutta ei enää. Hänestä puolueen toiminta on tervehtynyt.
– Miten kukaan voisi ohjata tukea jollekin henkilölle sellaisessa puolueessa, joka on muutamassa vuodessa menettänyt puolet kannattajistaan toisille, Pekkarinen letkauttaa.
Hän viittaa keskustan huonoon vaalitulokseen ja heikkoihin kannatuslukuihin.
Yle uutisten torstaina julkaistussa mielipidemittauksessa puolueen kannatus oli historiallisen surkea, 11,6 prosenttia. Puheenjohtajakisakaan ei ole saanut mittareita värähtämään ylöspäin.
Uusi puheenjohtaja joutuu palauttamaan äänestäjien lisäksi omien rivien uskoa puolueeseen. Ehdokkaiden takana kuplii linjariita siitä, mistä puolueen uusi nousu haetaan. Kulmuni tukijoineen haluaa myös tehdä selvän pesäeron Sipilän kauteen.

Kumman johdolla uuteen nousuun?
Kulmunin ja Kaikkosen välistä kamppailua keskustan johtajuudesta on sanottu värittömäksi. Kyseessä on henkilövaali, useimmat keskustalaiset sanovat.
Totisempi Kulmuni vai lupsakka Kaikkonen. Tuore toisen kauden kansanedustaja, asioihin perehtyvä Kulmuni vai kokenut ja kestävä, vaalirahakohun kolhaisema Kaikkonen.
Niin on hyvä kuin käy, kumpi tahansa valitaan, väittävät kaikki.
Mutta aivan viime päivinä tunnelma on muuttunut jännittyneeksi, kun yksittäiset keskustavaikuttajat ja ryhmät ovat ilmoittaneet tuestaan jommallekummalle.
Tunnettujen keskustalaisten ryhmittyminen ehdokkaiden taakse on tuonut esiin myös linjaeroja, joita ehdokkaisiin ei ole julkisuudessa haluttu liittää. Erot eivät välttämättä kerro niinkään Kulmunista tai Kaikkosesta kuin heidän tukijoistaan.
Kouvolassa äänestetään paitsi tulevaisuudesta myös menneestä Sipilän kaudesta.
Mistä kannatusnousua haetaan?
Eduskunnasta luopuneiden konkarikansanedustajien ukkoryhmä – kuten he itseään kutsuvat – asettui maanantaina Katri Kulmunin taakse. Olavi Ala-Nissilä, Kauko Juhantalo, Timo Kalli, Eero Reijonen ja Mauri Pekkarinen kutsuvat tiedotteessaan Kulmunia muun muassa aatteellisesti valistuneeksi johtajaksi.
Ukkoryhmä joutui Sipilän kaudella sivurooliin, syrjään politiikan tekemisen ytimestä. Pekkarinen yritti taistella itsensä ministeriksi, mutta hävisi paikan Mika Lintilälle.
Ukkoryhmän mukana Kulmuniin kanavoituu moite tai jopa kosto Sipilän kauden politiikasta.
Kulmunin konkaritukijoiksi ilmoittautuivat myös Seppo Kääriäinen ja Sirkka-Liisa Anttila. Hekin tekevät julkituloissaan pesäeroa viime hallituskauteen.
Sirkka-Liisa Anttila kertoi Ylen Aamu-tv:ssä elokuun puolivälissä kuinka Sipilän kaudella “me unohdettiin alueet ja alueet kosti meille”. Niin katkera vaalitappio hänen mielestään syntyi.

Alueiden kosto
Alueiden kosto on esillä myös Seppo Kääriäisen, Ossi Martikaisen ja entisen puoluesihteerin Pekka Perttulan Kanavaan elokuussa kirjoittamassa artikkelissa. Sen johtopäätökset Sipilän kaudesta ja ehdotukset uuteen nousuun ovat pitkälti samat kuin Katri Kulmunin kampanjassa julkaistussa 80-sivuisessa pamfletissa.
Ydinajatus on aluepolitiikan ja alueellistamisen vahva paluu.
Kulmuni puhuu pienten sairaaloiden puolesta. Maalaiskaupunkien palvelut pitäisi turvata.
Kääriäinen kumppaneineen haluaa, että valtion ja sen omistamien yritysten läsnäolo näkyy kaikkialla maassa.
Kulmunin taustajoukoissa vaaditaan keskustan paluuta poliittisesti juurille ja maaseudulle. Sillä pitäisi voittaa takaisin nukkumaan jääneet tai muille karanneet äänestäjät ja palauttaa keskustan vahvempien tukialueiden luottamus.

Kurkotus väkirikkaille alueille
Kaikkosen taakse ryhmittäytyneet näkevät Kulmunin taustajoukkojen suunnitelmissa nostalgian kaipuuta.
– Vain vanhat vaalijulisteet puuttuvat, eräs keskustalainen puuskahtaa.
Kaikkonen nähdään kuplien puhkaisijana, jonka johdolla keskusta ei käänny sisäänpäin vaan kurkottaa tukijoukkojaan laajemmalle.
– Edistys tai paluu vanhaan, Kaikkosen tukija toteaa puheenjohtajakisasta.
Kokeneet keskustanaiset kuten entiset ministerit Anneli Jäätteenmäki, Liisa Hyssälä ja Eeva Kuuskoski, europarlamentaarikko Elsi Katainen sekä Hilkka Kemppi ja Marisanna Jarva sanovat kannanotossaan, että Kaikkonen on osoittanut pystyvänsä puhuttelemaan ihmisiä niin maaseudulla kuin kaupungeissa.
Keskustan poliittinen viesti pitäisi heidän mielestään suunnata myös etelän väkirikkaille alueille, jotta puolue tulevaisuudessa kasvaa.
Saarikon kohtelu suututti
Kaikkosen takaa löytyvät myös monet Sipilän kauden ministerit kuten Anu Vehviläinen ja Sipilän seuraajaksi veikattu Annika Saarikko.
Saarikon tuki-ilmoituksesta nousi epäily, että hän petaa omaa tulevaisuuttaan ja mahdollista valintaansa puheenjohtajaksi myöhemmin Kaikkosta tukemalla.
Saarikko on näinä päivinä saamassa toista lastaan eikä ole mukana kisassa. Loppuraskauden vaiheet pitävät hänet ilmeisesti myös pois kokouspaikalta.
Jäätteenmäki sanoo, että Saarikon tölviminen oli yksi syy siihen, että hän päätti julkisesti tukea Kaikkosta.
– Oli törkeää, että julkisuudessa spekuloitiin sillä, pelaako Saarikko omaa peliään, Jäätteenmäki puuskahtaa.
Molempien leirien ulkopuolella oleva kokenut keskustavaikuttaja on Jäätteenmäen kanssa samaa mieltä. Hän kertoo, että Saarikko oli heti Sipilän eroilmoituksen jälkeen todennut pienessä piirissä, ettei hän aio asettua ehdolle.
– Annika tiesi hyvin, että se voi olla sitten tässä, tilaisuus menee ohi, keskustavaikuttaja muistelee.
Kulmunilla kova voitontahto
Kulmuni ja Kaikkonen ovat kiertäneet maata ja istuneet ehdokastenteissä kylki kyljessä, mutta heidän kampanjoissaan on ollut iso ero.
– Näkyy, että Katrilla kovempi voitontahto. Antti tietää, mitä valta tuo tullessaan, arvioi eräs keskustalainen.
Kaikkonen on taustaryhmineen tehnyt kampanjaansa asialliseen, melkeinpä varovaiseen tyyliin.
Hän tuntuu yksinkertaisesti luottavan siihen, että hän tuntee kentän ja kenttä hänet.
Ryhmäpuheenjohtajana toiminut Kaikkonen tietää, että hänen niskaansa kaatuu puheenjohtajakisassa vastuu vaalitappiosta siitä huolimatta, että Kulmuni kuului varapuheenjohtajana myös ykkösrinkiin.
Kaikkoseen verrattuna Kulmunin kampanjaa on käyty näkyvästi ja innolla. Pamfletin lisäksi julkisuuteen on tykitetty tiedotteita tukijoista, podcasteista ja esiintymisistä.
Ammattimaisen kampanjoinnin taustahahmoiksi mainitaan muun muassa Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, Kulmunin puoliso ja kokenut keskustalobbari Jyrki Peisa sekä lappilainen keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti.
Alkaako pulina puoluekokouksen jälkeen?
Pekkarinen ja Jäätteenmäki ovat yhtä mieltä siitä, että ratkaisu jää puoluekokoukseen, Kouvolan jäähalliin. Puheenjohtajehdokkaiden puheet voivat kääntää epävarmojen kannat puolelleen. Merkitystä saattaa olla myös tukipuheenvuoroilla.
Kouvolassa viitisenkymmentä vuotta sitten puheenjohtajaksi valittu Johannes VIrolainen istutti politiikan kieleen sanonnan “kansanvalta on puhunut, pulinat pois”.
Tällä kertaa uudella puheenjohtajalla on tekemistä oman ministeriryhmän yhtenäisyyden kanssa, kun kilpakumppani joutuu nielemään pettymyksensä valtakamppailusta.
On myös mahdollista, että raastava keskustelu Sipilän kaudesta ja keskustan suunnasta alkaa toden teolla vasta puheenjohtajavaalin jälkeen.
Lisää aiheesta: